Tanjug
Priština

“Najavljena tužba Kosova protiv Srbije za genocid služi da se stavi pritisak na Beograd u pregovorima i nema izglede za uspeh”, izjavio je Florijan Biber, direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

– Ne vidim da to može da bude uspešno – rekao je Biber za N1 i dodao da je smisao tužbe da se skrene pažnja na ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu.

– Kroz tužbu se fokusira na prošlost i razloge zašto je Kosovo uopšte nezavisno danas – kaže on.

Prema njegovim rečima, problem za Prištinu u pregovorima je što Srbija može da nastavi da “živi sa statusom kvo”, dok Kosovo ne može. Kaže da 13 godina nakon proglašenja nezavosnosti Kosova postoji “veća spremnost da se brani svoja pozicija i da se ne osloni samo na poziciju EU i SAD”.

– Do koje mere je Kurti spreman za kompromis i dogovor moramo da vidimo, jer on nema iskustva U vođenjU nekih diplomatskih razgovora – kaže Biber.

Biber smatra da su promene granica predložene u procurelim “non-pejper” dokumentima opasne i da bi se na taj način samo otvorili dodatni sukobi.

– Čak iako je to stav samo jednog premijera jedne članice EU to je jako loša poruka… Da ta ideja uopšte dolazi na sto u EU je neprihvatljivo – rekao je Biber o predlozima o prekrajanju granica i dodao:

– Zemlje i vlade koje se ozbiljno bave regionom nikad ne bi predložile takvu vrstu dokumenta. Oni koji se razumeju u prilike na Balkanu znaju da se na taj način “otvara deset novih pitanja i sukoba”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here