Biblioteka za jubilej Eparhije kanadske

0

Donacijom od 35.000 kanadskih dolara Jovo Vujasinović je preuzeo časnu ulogu kuma objekta. U prisustvu sveštenstva iz cele Kanade, predstavnika Generalnog konzulata Srbije iz Toronta, velikog broja vernika, priložnika i donatora, zgradu je osveštao episkop britanski i skandinavski Dositej, koji je zajedno sa episkopom budimskim Lukijanom bio drag gost Eparhije kanadske i episkopa Georgija.

 

 

Vladike Dositej i Lukijan, Jovo Vujasinović i vladika Georgije

– Poseban je doživljaj osveštati zgradu u kojoj će biti biblioteka u vremenu kad se sve manje čita. Nadam se da će ovaj događaj biti seme novih biblioteka na ovom kontinentu, jer u knjigama je zapisano šta smo bili i šta treba da budemo. Mi u Evropi i u Americi sve ovo što je urađeno u Kanadskoj eparhiji za 25 godina ne bismo postigli ni za 50. Izgrađena je crkva, pa konak, pa evo sad i zgrada u kojoj će biti biblioteka, arhiv i muzej. Da bog blagoslovi da bude još ovakvih poduhvata – rekao je episkop Dositej. 

 

Konzul Dragan Grković

Vredan poklon muzeju

Generalni konzul Srbije u Torontu, Dragan Grković, je u ime svoje porodice poklonio muzeju Eparhije kanadske reprint Sretenjskog ustava iz 1835. godine. Reprint je iz privatne kolekcije porodice Grković i jedinstven je primerak na severnoameričkom kontinentu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladika Lukijan je naznačio da 25 godina u životu čoveka nije malo, taj isti period u životu crkve nije mnogo, ali se "ovde u Kanadi, u Miltonu, stvorila jedna grana svetosavskog stabla za sve gladne i žedne reči božije, srpske reči i pravoslavlja. Ima ovde naroda iz srpskih zemalja koji nemaju više otaybinu, pa evo ovog imanja da se na njemu sakupljaju i okupljaju, da im se duša božijim ushićenjem napuni".

 

Vladika Georgije u svojih četvrt veka arhipastirske službe u Eparhiji kanadskoj "sijao je seme i ono je rodilo velikim i božijim plodovima. Prvo smo podigli hram na brdu, da se bogu molimo. Pa smo podigli konak, kao gostoprimnicu, da se osniva manastir i monasi zamonašuju, a sada smo podigli objekat u kome ćemo smestiti knjige koje su nam natrpane po garažama, sve dokumente od osnivanja eparhije i muzejske eksponate, među nijma i zbirku ikona od 14. veka do danas.

 

Osvećenje prilazne rampe

U okviru svečanosti u Miltonu, kojoj su prisustvovali i kumovi crkve Gojko i Đina Kuzmanović i kumovi konaka Ilija Rakanović sa suprugom, osvećena je i prilazna rampa manastirskoj crkvi koja je podignuta sredstvima i radom donatora Željka Čolakovića.

Vladika Dositej, Aleksandra i Željko Čolaković, vladika Georgije, Gojko i Đina Kuzmanović i Ilija Rakanović sa suprugom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve je to podignuto od donacija. U samoj zgradi još treba da podignemo galeriju na kojoj će biti smešteni kompjuteri i štampači… Pre 21 godinu započeli smo posao na imanju, on još traje, a ja ovom prilikom želim da se setim Branka Vučkovića, da pomenem Jovu Vujasinovića i Gojka Kuzmanovića, koji su tada dolazili, čistili, radili, gradili i do danas ostali uz svoju crkvu i eparhiju"

 

Posle osvećenja objekta uručeni su gramate i zahvalnice Slobodanu Gojkoviću i Blagoju Saviću, koji su izuzetnim zalaganjem i radom (preko svoje firme) doprineli ostvarivanju ideje i gradnji objekta.

 

Blagoje Savić i Slobodan Gojković

Još 45 pojedinaca učestvovalo je, svako na svoj način, u izgradnji zgrade biblioteke, arhiva i muzeja Eparhije kanadske i njihova imena pred svima su pomenuta.

 

 

 

U kraćem prigodnom programu učestvovali su Neda Gavrić, koja je pevala pesmu

Pesma o Kosovu: Nada Gavrić

o Kosovu, Amra i Dimitrije Porobić, koji su govorili stihove Matije Bećkovića i Dragana Lakićevića, i Radovan Gajić, koji se u svom "Slovu o Manasiji" osvrnuo na 25 godina arhipastirske službe vladike Georgija u Kanadi.Nakon svečanog ručka prisutne su zabavljali Dušica i Nedeljko Bilkić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here