Tanjug

Betim Musljiu iz kosovskog Instituta za pravdu rekao je za KTV da očekuje nova hapšenja u narednim danima po optužnicama Specijalnog suda sa sedištem u Hagu.

Posle jučerašnjeg hapšenja i ekspresnog odvođenja u pritvor u Hag jednog od osnivača OVK Saljiha Mustafe, Musljiu očekuje sledećih dana nove pozive i hapšenja. Po njegovim rečima, mnoge stvari povezane sa funkcionisanjem Specijalnog suda “su čudne“, prenosi Kosovo online.

– Očekivanja su bila velika, s obzirom na galamu oko donošenja zakona. Ovo dugo vreme narušilo je kredibilitet. Moglo bi biti opravdano da postoje sada efikasni procesi koji bi se odvijali – rekao je Musljiu, prenosi Koha.

Musljiu kaže da je razočaranje radom suda povezano i sa nedavnim razvojem događaja oko pojavljivanja dosijea u javnosti.

– Imamo niz datoteka za koje se kaže da su povezane sa Specijalcem i da su možda iz njega procurile, što u stvari predstavlja veliki rizik – rekao je.

Govorio je i o hapšenju Saljiha Mustafe, rekavši da način na koji je uhapšen nije razjašnjen.

– Zapravo, postoje mnoge dileme kako je izvedena operacija hapšenja prvooptuženog. Neki svedoci koje sam video u medijima rekli su da su ljudi Euleksa bili prerušeni. Ali nismo videli zvanične detalje, jer znamo da misija Euleks nema izvršne operacije u ovom obliku. Sva eventualna hapšenja na Kosovu mogu izvršiti institucije za sprovođenje zakona, a to je Kosovska policija. Ako su otišli ​​i obavestili ga o njegovom pozivu i sproveli do Specijalizovanog tužilaštva, to je u redu jer to nije hapšenje – rekao je Musljiu.

U saopštenju za javnost, po njjemu, nije razjašnjeno da li Mustafu uhapsio Euleks ili kosovska policija. Musljiu kaže da će se za Mustafu tražiti pritvorsko zadržavanje ako se sumnja da je osoba koja može da pobegne.

– Verujem da je ovo standardni postupak i da će ga tužilaštvo zahtevati – rekao je Musljiu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime