Tanjug
IZLOŽILA PROGRAM RADA: Ana Brnabić

Nema igranja sa srpskim institucijama, nećemo tolerisati kriminal i kriminalce, naglasila je premijerka Ana Brnabić u Skupštini Srbije tokom predstavljanja ekspozea o programu rada nove vlade. Pored šest glavnih ciljeva, najavila je i ekonomski prosperitet države, u kojoj će do 2025. godine prosečna plata biti 900 evra.

Brnabićeva, koja je bila na čelu i prethodne vlade, nagovestila je nastavak transformacije Srbije započetu 2014. i povećanja kvaliteta života srpskog naroda.

– Nova vlada mora da nastavi da od Srbije dalje gradi zemlju pobednika u oblastima u kojima smo kroz istoriju retko pobeđivali – u ekonomiji, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost. Do 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji, zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije između 430 i 450 evra – rekla je Brnabićeva, istakavši da joj je čast što po drugi put stoji pred poslanicima i traži podršku za program koji predlaže.

Podsetila je da je Vučić započeo promenu Srbije 2014. godine, a da su se već 2017. videli rezultati kroz finansijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i da je značajno smanjena nezaposlenost (na 13 odsto), a počeo je da se vidi oporavak ekonomije (rast u 2016. je bio 3,3 odsto).

– Srbija je danas mnogo drugačija zemlja nego 2017. i fundamentalno drugačija nego 2014. godine. Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja. Nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata veća od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju. Srbija je zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta, čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća. Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje. Počeli smo konačno da verujemo u sebe, u sopstvene kapacitete i uspeh, ne tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo. Sve to treba da bude na ponos svim građanima. Radili smo zajedno, borili se, menjali naše navike i razmišljanja kako bismo sami bili uspešniji i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije – dodala je uz opasku da je “sve što smo uradili u poslednjih šest do sedam godina bilo sve osim lako”.

Ponovila je šest ciljeva o kojima će nova vlada posebno voditi računa, a koje je nedavno izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić: borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije. Poseban akcenat biće na povećanju bezbednosti predsednika Srbije koji je pokrenuo “rat” protiv mafije”.

– Aleksandar Vučić je meta napada s ciljem njegove dehumanizacije i kriminalizacije. Meta napada su i članovi njegove porodice. Boriću se za istinu i protiv laži koje se plasiraju o njemu – naglasila je Brnabićeva. Dodala je da onaj ko stoji iza toga ima ogromnu finansijsku moć, te da borba neće biti laka i jednostavna, ali da očekuje podršku građana u tome.

Ukazala je da je Srbija na međunarodnom planu postala zemlja koja se poštuje i uvažava, vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan je partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi.

Ipak, pored zdravstvenih, ova vlada će imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom. Jedan od prioritetnih ciljeva nove vlade biće očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM. Premijerka je najavila brojna ulaganja, a da prioriteti će biti putna i železnička infrastruktura, poljoprivreda, obrazovanje i digitalizacija.

– Od svih članova svog kabineta očekujem da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju postavljenih ciljeva. Nema veće časti od toga da služimo svojoj zemlji i građanima – rekla je Brnabićeva i dobila aplauz svih prisutnih.

Promena ustava

Novoj, kako je Brnabićeva rekla, proevropskoj vladi zadatak će biti da ubrza proces evropskih integracija, a da će prvi korak ka tome biti promena Ustava Srbije u delu pravosuđa.

– To je neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima – objasnila je premijerka.

Ogroman kapacitet dijaspore

Premijerka je posebnu pažnju posvetila našim dijasporcima. Istakla je da Srbija ima ogroman kapacitet u dijaspori i da je veliki korak priznanje inostranih diploma kako bi mogli da se vrate u maticu. Time je pokrenuta tačka njihovog povratka i pronalaska posla u zemlji matici.