EPA-EFE
Izraelski vojnici u Pojasu Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je intenziviranje borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze, uz ocenu da će mir biti postignut samo ako Gaza bude “demilitarizovana” i “deradikalizovana”.

Uprkos međunarodnim pozivima na primirje, ne nazire se kraj borbama posle više od dva meseca rata protiv palestinskog islamističkog pokreta koji je 7. oktobra započeo napad bez presedana.

– Ne stajemo… intenziviramo borbe u narednim danima. Biće to dug rat – rekao je izraelski premijer sinoć, posle posete Gazi.

U tekstu za “Volstrit džurnal”, Netanjahu je naveo tri „preduslova“ za postizanje mira.

“Hamas mora biti uništen, Gaza mora biti demilitarizovana i palestinsko društvo mora biti deradikalizovano”, naveo je premijer Izraela.

Netanjahu je takođe rekao da je spreman da podrži dobrovoljnu migraciju Palestinaca iz Gaze.

– Naš problem nije u tome da li da odobrimo izlazak, već da li će postojati zemlje koje će biti spremne da “apsorbuju” taj izlazak – rekao je Netanjahu pred članovima svoje stranke Likud,

Hamas je osudio „apsurdni projekat“ Izraela.

Palestinci „odbijaju da budu deportovani i raseljeni. Ne može biti izgnanstva i nema drugog izbora osim da ostanemo na svojoj zemlji“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Prema podacima Hamasa, u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze poginulo je 20.674 ljudi od početka rata 7. oktobra.

Izrael je posle napada Hamasa, u kojem je ubijeno 1.140 ljudi, većinom civila, saopštio da ima dva cilja, da uništi Hamas i oslobodi 129 talaca koje drže ekstremisti u Gazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here