Pixabay

Stručno savetodavno telo za imunizaciju (SST) Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučilo je davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za sve osobe iznad 12 godina koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.

Kako je rekao Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva BiH, reč je, pored ostalih, o osobama sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobama koje primaju visoke doze steroida.

Iz SST navode da je prilikom imunizovanja buster vakcinom potrebno uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije, a najmanje vremensko razdoblje za primanje buster doze je dva meseca nakon druge doze, prenosi Klix.ba.

Za osobe između 12 i 17 godina sa ozbiljno oslabljenim imunitetom preporučuje se samo mRNK vakcina kao što su Fajzer i Moderna.

Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a vakcine Fajzer i Modernu, uz mogućnost za aplikaciju vektorske vakcine, Sputnjika V i AstraZeneke ili inaktivirane Sinofarm i SinoVak vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile te preparate.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime