pixabay.com

Iako je ekonomski rast u BiH poslednjih godina stabilan, na približno tri odsto, to je premalo da bi donelo prosperitet, navode iz Svetske banke i ocenjuju da ako BiH nastavi da raste po toj stopi trebalo bi joj 100 godina da dostigne životni standard EU.

– Štaviše, ni sadašnji rast se ne može uzeti „zdravo za gotovo“, s obzirom da se u velikoj meri oslanja na izvore koji nisu dugorocno održivi – navodi se u u dokumentu „Ažurirana sistematska dijagnostika zemlje“ Svetske banke.

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) teže povećanju životnog standarda u budućnosti, dobrim poslovima, boljoj infrastrukturi i javnim uslugama, zdravom i održivom okruženju kao i članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali BiH je daleko od ostvarenja tih težnji i suočava se s kritičnim izazovom brzog gubitka stanovništva, navodi se u dokumentu.

SB ukazuje da svake godine hiljade ljudi napuste zemlju u potrazi za boljim životom.

– Trenutni razvojni put BiH neće stvoriti prilike koje su stanovništvu potrebne. BiH je uspela održati makroekonomsku stabilnost, ostvariti fiskalni suficit i smanjiti javni dug, ali to nije dovoljno – kažu iz SB.

Ocenjuju da nivo investicija – koji trenutno iznosi 18% bruto društvenog proizvoda (BDP) treba da poraste, kao i produktivnost radne snage, koja je niska i u daljem padu.

Nivo izvoza, iako u sporom rastu, i dalje je, s 38 posto, nizak za malu ekonomiju, a dve trećine izvoza otpada na sektore s malom dodatnom vrednošću, navodi se u dokumentu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime