pixabay.com

U 2022. godini BiH planira da uveze 1.360 stranih radnika raznih profila, kao što su voćari, stočari, peradari, krojači, šivači, pekari, poslastičari, tesari, zidari i moleri, vozači u međunarodnom saobraćaju itd.

Naime, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2022. godini iznosi 1.360 – od čega se na FBiH odnosi 670, Republiku Srpsku 600 i Brčko distrikt 90.

U Predlogu odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, koji je u formi konsultacija, precizirano je da je planirano produženje 740 već izdatih radnih dozvola, a u planu je i izdavanje dodatnih 620 za novo zapošljavanje.

S obzirom na to da je, kako je navedeno, uvaženo stanje na tržištu rada u BiH, za 2022. godinu nije utvrđen broj radnih dozvola koje se mogu izdati za sezonsko zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini, iskazana je potreba i za profilima kao što su rukovalac teškim građevinskim mašinama, elektroničar, industrijski tehničar, mašinski tehničar, metalostrugar, mesarski tehnolog, elektromehaničar, mašinbravar, kao i tehnolog.

Na spisku su, dakle, i tesari, zidari, moleri, fasaderi, keramičari, armirači. Tu su još i zanimanja kao što su komercijalista, trgovac, hotelski recepcionar, poslovođa, kuvar nacionalne kuhinje, konobar, turistički vodič, programer, a iskazana je i potreba za nastavnicima deficitarnih zanimanja, kao i farmaceutima.

Momčilo Komljenović, direktor Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, ističe da su poslodavci pokrenuli inicijativu kod nadležnih institucija kako bi im se olakšala procedura zapošljavanja radnika iz inostranstva.

– Ako se nastavi očekivani trend odlaska radne snage iz BiH, evidentno je da će poslodavci morati da uvoze radnu snagu iz inostranstva, iako je proces već otpočeo, tako da je vidljivo da na gradilištima u BiH ima radne snage iz Turske, Kuvajta, Bangladeša, Kine i ostalih zemalja – rekao je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Podatkom da BiH ima potrebe da uvozi voćare nije iznenađen Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, koji ističe da takva praksa već postoji.

– To smo mi i tražili. Mi imamo problem. I ove godine nešto radnika iz Turske je radilo kod nas, brali su voće. Sad ćemo, ako možemo, da dovedemo radnike sa Filipina, iz Bangladeša. Smatram da će nam u narednim godinama sve više biti potrebni strani radnici. Recimo, u voćarstvu se sve radi ručno, tu je potrebna radna snaga. Na jedan hektar potrebno je 77 radnika – rekao je Dojčinović.

Na pitanje zašto postoje takvi trendovi, da BiH uvozi radnu snagu, a njeni radnici odlaze ka Zapadu, istakao je da je verovatno na to najviše uticala politika, koja ne vodi brigu o mladim ljudima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here