Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da predstavnici Republike Srpske imaju s kim da razgovaraju u Beogradu. Napominje da će region biti miran i stabilan samo ako je Srbija jaka.

Milorad Dodik je rekao da je veoma važno da kad prestavnici Republike Srpske dođu u Beograd, imaju s kim da razgovaraju i da ima ko da ih čuje. Poslednjih godina to je, kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o političkim temama, a Dodik ističe da Srbija kao garant položaja RS u BiH mora da zna na koji način se krše Dejtonski sporazum i Ustav.

– Vučić i njegov tim su zahvalni što RS ojačava svoje samopouzdanje, ne da bismo remetili mir, važan nam je na ovim prostorima, ali imamo pravo da se bavimo našim statusom na politički način. Mi ne želimo rat. Sarajevo nikad nije prihvatilo da postoji RS, svi aduti su im usmereni na međunarodnu zajednicu, Zapad. Pošto shvataju da je nemoguće da završe, ne prezaju da isplaniraju oružani sukob – smatra srpski član Predsedništva BiH.

Ističe da RS ne smatra da treba dati šansu sukobu, već da se mora razgovarati na temu mira.

– Ne tražimo više od onoga što je u Ustavu i Dejtonu. Ne prihvatamo teoriju da je BiH moguće da egzistira ako je slaba Srbija. Smatramo da je jaka Srbija garant mira i stabilnosti – napominje Dodik.

Ponavlja da BiH nije uspela da prizna Kosovo zahvaljujući angažmanu Republike Srpske, i tako će biti i u budućnosti.

– Naš jedini manevarski prostor je da istrajemo u našim očekivanja i integraciji naših naroda, da ne prihvatamo da nas neko kvalifikuje kao bosanske Srbe, ne postoje ovi i oni Srbi, da naviknemo da naša prava proizlaze iz Povelje UN, mi imamo slobodu i zato povlačimo prava koja postoje u Povelji UN. Zašto oni mogu da se integrišu i prave jedinstvenu državu Albanije i Kosova, a mi ne možemo? – upitao je Dodik.

Ističe da podržava politiku Vučića dodajući da je “sreća što imamo Vučića koji pregovara o Kosovu”.

“BiH je karikatura”

Srpski član Predsedništva BiH ističe da u Sarajevu razgovara sa svima koji žele da razgovaraju.

– Tamo je jedna patološka situacija u kojoj su oni zarobljeni u svojim sećijama i pokušavaju da nametnu neke svoje vrednosti, kao Turci nekada. Njima je svaki sastanak u Beogradu priča protiv njih. Mi pričamo o nama, našem položaju, u kulturi, sportu, infrastrukturi. Ništa nisam rekao kad su se bošnjački prvaci sastajli sa Erdoganom – naglašava Dodik.

Smatra da se Turska “daleko više meša” u unutrašnje stvari BiH nego Srbija.

– Zašto se u Sarajevu ne rešava pokušaj ubistva Vučića u Srebrenici pre pet godina? Sve su učinili da naprave karikaturu od BiH, kakva i jeste – kaže Dodik napominjući da je BiH država samo na međunarodnom planu, dok na unutrašnjem nema suverenitet.

Dodaje da je dokumenta koja je poslao Vučiću poslao i u Zagreb, na šta, kaže, još nije dobio odgovor.

– Važno je da budemo na svim adresama koje učestvuju u procesu koji se zove Bosna i Hercegovina, ona nikad nije bila građanska. Čak i komunisti, koji su bežali od nacije, rekli da je BiH i muslimanska i srpska i hrvatska – naglašava srpski član Predsedništva BiH.

Naglašava da je bolje da živi svako za sebe, ali kao dobar komšija, a ne “ovako”.

Ponavlja da je na vlasti bio i kad su Srbiju vodili Slobodan Milošević, Vojislav Košutinica, Boris Tadić, ali da je njihova podrška nemerljiva u odnosu na ono što sada Vučić radi za Srpsku.

– Ono što imamo sada je ono što sam sanjao i želeo, u smislu podrške za projekte. Pre 10–15 godina nisi smeo da spomeneš da Srbija i RS prave identičan bukvar – ističe Dodik.

Navodi da će 15. septembar biti zajednički praznik Srbije i RS, kada će zajednički biti obeleženi događaji vezani za srpski narod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here