Tanjug
Milorad Dodik

“Srbi nisu nikada bili svesniji svog identiteta nego danas, a najvžnije je da su stavovi Srba po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zajednički”, izjavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Uvek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u poslednjem ratu – rekao je Dodik u intervjuu za satelitsku MIS tv, koja emituje program na srpskom jeziku 24 sata dnevno i vremenski je program prilagođen gledaocima u Australiji i Novom Zelandu.

Dodik je rekao da takva retorika stiže iz političkog Sarajeva.

“Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, i deo fašistickih formacija sa kojima se svet tada obračunao. Srbi su najveći stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Jadovno, Jasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulici, tragedija Kozare, Brod na Drini… – naveo je Dodidk.

Ukazuje da percepcija koju forsira političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice o dešavanjima u poslednjem ratu, ne pije vodu u Srpskoj.

– Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992 – 1995 stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovorali smo, i vojni i politicki vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tačku na tu priču – kazao je Dodik.

To je, ističe, jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna žemlja iz Sarajeva ne može da prođe.

– BiH ne treba da postoji, jer to nije realna prica. Što su srušili Jugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajedničku istoriju, i uvek smo bili na različitim stranama, mi Srbi pobednici, a ovi drugi uz osvajače – naveo je Dodik.

Dodik istice i lažnu nadu koju podgrejava političko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

– U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da će 6. flota iskrcati se na Jadranu, i u narednih šest meseci poravnati Republiku Srpsku, sve do poslednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli – istakao je Dodik, prenela je RTRS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here