EPA/Sedat Suna
Turski tok

Bosna i Hercegovina od danas prirodni gas dobija putem Turskog toka, a ne kako je to dosad bio slučaj preko Ukrajine i Mađarske.

Kompanija Energoinvest, koja je ovlašćeni dobavljač gasa za FBiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gasprom aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom pod nazivom Turski tok.

Gas je dosad dolazio gasovodom preko Ukrajine i Mađarske i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023, a predstavnici Energoinvesta tvrde da su morali da pristanu na novi zahtev ruskog isporučioca.

– Gasprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za dalji transport mađarskom rutom od 1. aprila – kazala je za Klix.ba direktorka Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos jasnom upozorenju ambasade SAD da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Severni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim od ruskog gasa.

Endi Alen, savetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD u BiH, informisao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH, o tome šta sadašnja administracija u Vašingtonu namerava da preduzme kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

“Alen je izvestio da će Bela kuća vrlo brzo doneti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u sprovođenje projekata Severni tok 2 i Turski tok”, stoji u zabelešci s ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija i čiju su sliku objavili mediji.

Alen je vlastima u BiH preneo poruku iz Vašingtona da dva nova gasovoda služe samo kao sredstvo dodatnog jačanja ruskog uticaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu. Vašington će nakon donošenja odgovarajuće odluke ostaviti rok od mesec svima koji su uključeni u realizaciju spornih projekata da se iz njih povuku ili će se u protivnom suočiti sa sankcijama, stoji u zabelešci.

2 COMMENTS

  1. Dabogda svo dobro koje su nama donijeli odnesu i zadrže za svoje građane. i neka nas sankcionišu svojim odsustvom Sretno im bilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here