EPA/Olivier Hoslet
Bil Gejts

Milijarder Bil Gejts upozorio je na klimatskom samitu UN u Glazgovu COP26 da, pored pandemija, postoji i nova opasnost za čovečanstvo.

To bi, kako je rekao, mogli da budu teroristički napadi biološkim oružjem. On je zato pozvao da se investiraju milijarde dolara u takozvane “Igre mikroba“, kako bi se čovečanstvo adekvatno pripremilo.

Gejts je to rekao tokom diskusije sa Džeremijem Hantom, predsedavajućim Komiteta za zdravstvo i socijalno staranje britanskog parlamenta i bivšim britanskim ministrom zdravstva tokom samita COP26.

Osnivač “Majkrosofta” je pozvao na formiranje globalnog pandemijskog “udarnog tima” u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

– Potrebno je oko milijardu godišnje za pandemijski ‘udarni tim’ u SZO, koji bi se bavio nadzorom i onim što ja zovem „Igre mikroba“, odnosno uvežbavanjem odgovora – rekao je Gejts.

On je naveo i primer kako bi teroristi mogli da napadnu više aerodroma u isto vreme virusom velikih boginja, pa bi to mogao da bude jedan od scenarija za uvežbavanje u “Igrama mikroba” kako bismo se pripremili za eventualni napad.

On je objasnio da postoje prirodno uzrokovane epidemije, ali da one mogu biti i posledica bioterorizma i kao takve mogu biti gore nego prirodne. Međutim, kako je dodao, napredak u nauci trebalo bi da nam da oruđa za bolji odgovor nego što sada imamo.

Milijarder je rekao da bi zemlje kao što su SAD i Velika Britanija, trebalo da ulože desetine milijardi u istraživanja i razvoj kako bismo bili spremni za sledeću pandemiju.

Naveo je i da se nada kako će svet za pet godina biti pripremljen za odgovor na moguću novu pandemiju, ali da je za to potrebno sveobuhvatno ulaganje u razvoj i istraživanje.

– To bi moglo do dovede do brojnih inovacija, a kako bismo bili spremni za moguću novu pandemiju, treba da iskorenimo gripa i prehladu, učinimo vakcine jeftinim, da imamo velike fabrike, da napravimo vakcine koje bi mogle biti u obliku malog flastera koji stavite na ruku, a sve to bi bilo veoma korisno i ako pandemije ne bude – rekao je Gejts.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here