Tanjug
Vladimir Bilčik

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula i Vladimir Bilčik smatraju da je krajnje vreme za rešavanje dugotrajne političke krize u Crnoj Gori.

Picula, koji je izvestilac EP za Crnu Goru, rekao je da je svakako pozitivno što je napokon došao kraj odugovlačenju sa samim zakazivanjem sednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada.

Bilčik je ocenio da je vreme od suštinskog značaja.

– Lider u procesu evropskih integracija treba ponovo da počne da trči ka članstvu u EU – rekao je Bilčik.

Picula ocenjuje da nema sumnje da će, s obzirom na nasleđene okolnosti biti zahtevno da za godinu, koliko bi trebalo da traje, manjinska vlada postigne nivo stabilnosti potreban za ostvarenje daljeg napretka na evropskom putu. Istakao je da novu vladu čekaju vrlo ozbiljni zadaci, navodeći konsolidovanje programa različitih stranaka, kao i religijska i etnička pitanja koji, kako je ukazao, i dalje polarizuju društvo.

Podsećajući da mandatar ambiciozno najavljuje da će nova vlada deblokirati procese u državi, Picula pretpostavlja da to podrazumeva punu svest o mnogim neizbežnim taktičnim kompromisima kako bi bili izbegnuti strateški ustupci koje će, smatra on, tražiti oni koji zagovaraju statusa kvo u mnogim područjima koje treba reformisati.

Poslanici klubova nove većine u crnogorskom parlamentu zakazali su za 28. april sednicu Skupštine na kojoj će biti birana manjinska vlada. Do sada nije bila praksa da grupa poslanika zakazuje sednicu parlamenta, a taj potez je usledio nakon što je sednicu odbio da zakaže Strahinja Bulajić (DF), koji je nakon smene Alekse Bečića (Demokrate) rukovodio parlamentom kao prvi potpredsednik. Da zakaže sednicu odbila je i potpredsednica parlamenta Branka Bošnjak (Pokret za promene).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here