youtube/Braňo Závodský Naživo
Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da danas usvojena parlamentarna Rezolucija ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu i budućnost Srbije, ali i da ima dosta koraka koji se moraju sprovesti “od sad do članstva Srbije u EU” za koje kaže da je “ubeđen da će se ostvariti”.

Bilčik naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do ”promene situacije” i da se nada da će Srbija odlučiti da bude ”na pravoj strani istorije” kada je reč o budućim odlukama.

– Ova Rezolucija ponavlja neka pitanja koja postoje u Srbiji od početka pristupnih pregovora, koje srpski partneri moraju da reše, a mi smo spremni da im u tome pomognemo – kaže Bilčik.

On je, kao tri osnovne oblasti u kojim je neophodan napredak Srbije, naveo reformski proces u oblasti vladavine prava, medija, zaštite priorodne okoline, ali i ekonomske i društvene situacije u zemlji.

– Druga tačka je nastavak pune posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. To je jedini način da se reše sva otvorena pitanja i da se jednom zauvek reše odnosi Beograda i Prištine na osnovu sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma – rekao je Bilčik.

Kao treću tačku, od koje zavisi napredak Srbije na putu evrointegracija, Bilčik je naveo puno uslađivanje sa međunarodnim pozicijama EU.

– To je važno ne samo za Evropski parlament, već za sve institucije EU zbog onoga što smo videli od 24. februara na ovamo. Nadam se da će Srbija, ne samo da podrži sve deklaracije EU, na čemu smo zahvalni, već i da podrži restriktivne mere protiv Rusije – kazao je Bilčik.

On naglašava da će EU ”pomoći Srbiji da se uskladi sa njenim pozicijama” i da takve odluke ”nisu lake ni za koga”,

– Srbija nije sama u ovome i mi ćemo biti uz nju sve dok se Srbija kreće potpuno i pravo ka ispunjavanju strateškog izbora što je EU. Taj put treba da bude što direktniji, bez mnogo odstupanja – zaključio je Bilčik.

Bilčik dodaje da Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, pored ”kostruktivne kritike” iznosi pohvale” tamo gde ima napretka na EU putu”.

On tu navodi otvarnje klastera 4 iz decembra prošle godine i poziva na dalje napore ka zatvaranju poglavlja, a pozdravlja i usvanjanje ustavnih reformi u oblasti pravosuđa i izborni proces održan u prvom delu godine.

7 COMMENTS

 1. Nikako da nam objasne ko to odredjuje koja je to “prava strana “??? koja je to prava strana bila `99te ??
  koja je to “prava strana ” kada su umirala deca zbog nedostatka medicinskog kiseonika u Banja Luci zbog zabrane da se dostavi isti ??? Gospodo EU Parlamentarci mnogo ste LICEMERNI !

 2. Gospodine Bilcik, Srbija ceka dvateset godin ai jos uvijek ista prica: ucene , ucene, pa zasto vi to pre svega ne naredite Albancima da ispune dogovereno jos iz 2014 giodine. Drugo nikada Srbija nece dati svoju teritoriju.
  Pa vi se pozivate na medjunarodno pravo u Ukrajini to isto treba da vazi i za Srbiju. Kad Srbija postane punopravno clanica EU e, tek onda mozete traziti uskladjivane politike EU a do tada lazite i dalje kao i do sada.
  Mi vam tako i tako ne verujemo. Kakva EU odobrila je Ukrajini kandidat za EU a Bosni i Herzegovinu. EU ce se raspasti cimFrancuzi izadju iz EU a to ce se dogoditi.

 3. Pošto je EU parlament objavio svoju rezoluciju i Srbija treba da donese svoju:
  – tzv Kosovo je okupirana teritorija i EU nepoštuje rezoluciju SB 1244, kao ni Briselski sporazum;
  – u BIH – EU ne poštuje Dejtonski sporazum čime ugrožava prava srpskog naroda;
  – demografski izveštaj o % srpskog stanovništva u svim ex Yu zemljama na poslednjem popisu SFRJ i danas (čime dokazujemo progon u toku raspada Jugoslavije i etničko čišćenje na teritoriji Hrvatske, Slovenije…)
  – finansijski izveštajem o potraživanju sredstava za ratnu odštetu zbog bombardovanja Srbije
  – Srbija treba da da mišljenje o kršenju ljudskih prava u EU, nedostatku slobode medija i slobode govora, političkom i ekonomskom progonu, nepoštovanju dobrosusetskih odnosa Ukrajne kao zemlje kandidata sa svojim susedima, ugrožavanju ekonomskog razvoja zemalja kandidata zbog političkih odluka koje vode u ekonomsku propast svih…
  Koliko bi njih zanimala naša rezolucija, toliko i nas zanima njihova!

 4. Србија је увек била, а и сада је, на правој страни историје, за разлику од већине вас који сте сада ЕУ! Ви ћете поново бити ускоро на ПРВОЈ страни историје као силе зла и неразума, одакле ћете отићи у сметлиште историје заувек!

 5. Коментар сам оставио ћирилицом, зашто га транскрибујете на латиницу?

 6. Srbija je uvjek bila i danas je na pravoj slobodarskoj strani istorije,
  Srbija neće uvesti sankcije Rusiji
  Jer čitav zapad šalje oružije i učestvuje u ratnim strahotama u ukrijni
  To Srbija neće podržati
  Jer je Srbija na pravoj strani istorije
  🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here