Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu EK i verovatno je da će je zameniti ili grčki premijer Kirijakos Micotakis, hrvatski premijer Andrej Plenković ili predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, rekli su izvori u političkom vrhu EU za nemački “Bild”.

Kako piše taj list, i Plenković i Micotakis već su izrazili interesovanje za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen.

Izvori su naveli da Fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu za mesto predsednice EK čak ni unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Izvori “Bilda” navode da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate sa fotografijama aktuelne predsednice EK.

“Bild” ocenjuje da su zbog poteza Fon der Lajen tokom sadašnjeg mandata razočarani koalicioni partneri EPP-a, kao što su Zeleni koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničari, koji su po svaku cenu hteli da spreče izbor kandidata levice za predsjednika EK, a sada Fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.

List podseća i na aferu sa netransparentnom nabavkom vakcina protiv korone koje je proizveo Fajzer, kao i na snažne kritike koje su upućene Fon der Lajen zbog njenog svrstavanja na stranu Izraela u sukobu sa Hamasom i Iranom.

“Bild” još ocenjuje da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Makrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo Evropske komisije.

6 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI….

  2. Sve planirano na vreme EU sa jedne strane SAD sa druge strane HR sa treče strane SLO sa četvrte strane RKS sa pete strane stežu obruč oko Srbije izgleda došo Đavo po svoje nema kud dalje teška vremena mogli smo našu spoljnu Politiku voditi sasvim drugačije sigurno ne ovako da kukamo ko tetke štačeš kad uspeli nismo zbog kupovine vremena i sjedenja na dvije Stolice sad to je to.

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U BRICS! ZIVELA BRICS! ZIVELA RUSSIA! ZIVELA SRBIJA, BRICS SRBIJA, ZIVELA UNIJA BRICS SA SRBIJOM U NJOJ. BRICS SRBIJA, KONACNO SVOJA NA SVOME MEDU SVOJIMA.
    ONI KOJI NE VOLE ISTOK TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO STO CE ZAPAD PODRZATI MENJAJUCI RUBLJE I JUANE U EVRE I DOLLARA I TRAZITI POSAO U AMERICI I EU I NARAVNO U ALBANIJI. A SVE OSTALO LOSE ISTOKU, MENJATI ZA BOLJE ZAPADNO. I SRBIJA JE NAJBOLJE DA OSTANE NA DINAR. STO CE SE U BUDUCNOSTI SIGURNO I DOGODIGI.

  4. BOLJE JE SRBIJI NJENA SKROMNOST I SLOBODARSKE VREDNOSTI U KOJOJ NEMAJU ZAPADNE IZOPACENE ,VULGARNE VREDNOSTI MESTA . RADJE MENI MOJA SRBIJA NEGO SVA NJIHOVI EVRI I DOLARI !
    KOME SE NESVIDJA SRBIJA KAKVA JESTE AJMO MARS NA ZAPAD.
    MIRIS I ZADAH MOJE SLOBODARSKE SRBIJE NEMOZE SE NICIM PLATITI .
    SRBIJA SILA , RUSIJA MOC

  5. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here