Tanjug/AP
Kijev posle granatiranja ruske vojske

Ukrajina je u najtežoj vojnoj krizi od bitke za Kijev, navodi se u tekstu zamenika glavnog urednika nemačkog lista “Bild” Pola Ronchajmera.

Ronchajmer je, nakon što je posetio front kod Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut), primetio loše raspoloženje u Ukrajini čim se pređe granica. Graničari su mu na engleskom rekli da „stvari postaju sve gore“.

– Ovo je verovatno najgora vojna kriza u Ukrajini od ruske ofanzive na Kijev 2022. Neizvesnost i razočarenje su veliki u ovim hladnim zimskim danima. Kao reporter u Ukrajini, nisam video takvo raspoloženje od potpune invazije 2022. godine. Pitanje je da li shvataju ovu dramu u Vašingtonu, Berlinu i Parizu – rekao je novinar.

Prema rečima zamenika glavnog urednika “Bilda”, cilj ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je „da povrati sve regione koje je Rusija zauzela“, ali to je nemoguće bez podrške SAD.

– Cilj Zelenskog da na ovaj način povrati sve regione koje je Rusija zauzela nije izvodljiv, i to takođe treba javno da se kaže. Nema dovoljno oružja, vojnika, tehnologije i, što je najvažnije, zagarantovane podrške SAD. Od početka sukoba, iznova i iznova slušam jednu stvar: bez SAD, bez skladišta municije, Ukrajini će biti teško, ako ne i nemoguće – rekao je Ronchajmer.

Prema rečima novinara, ruska vojska je sada u prednosti na frontu, napreduje „metar po metar“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here