“Bili smo nemoćni za Kosovo, Srbija nema pravo glasa”

0

Beta/AP/D. V.
Predsednik OKS: Vlade Divac
 
MOK je u utorak odobrio punopravno članstvo Kosova na zasedanju u Monaku, a nakon toga su mediji, kako navodi OKS, "pozivajući se na izvor Asošijeted presa slobodno interpretirali izjavu predsednika MOK-a Tomasa Baha i pogrešno protumačili razloge neprisustvovanja
delegacije OKS na sednici MOK-a u Monaku. 

"Članovi MOK-a nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema ni jednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća i glasanja na sednici skupštine MOK", saopštio je OKS posle sednice Izvršnog odbora. 

Predstavnici OKS imali su niz sastanaka sa relevantnim organima MOK-a, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK-a, Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema Kosova u olimpijsku porodicu. Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, nakon odluke o privremenom članstvu Kosova u MOK-u, dodaje se u saopštenju. 

OKS je naveo da je blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i da je u prethodnih pet godina uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje. 

"MOK je učinio presedan, imajući u vidu da od donošenja novog Statuta MOK-a, koji je na snazi od 1996. godine do danas, nijedna teritorija nije primljena u MOK ukoliko prethodno nije dobila članstvo u Ujedinjenim nacijama", navodi se u saopštenju OKS. 

Od 1996. godine do danas, kako se navodi, član 30 Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen je na način koji podrazumeva njeno članstvo u UN. 

"Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, odnosno 108 od 193 članice UN. Tumačenje koje podrazumeva članstvo u UN primenjeno i 2012. godine u slučaju Kosova, kada je OKS zaustavio inicijativu Prištine za prijem i nastup na OI u Londonu", naveo je OKS. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here