EPA-EFE/Tim Keeton

U velikom intervjuu za Nedeljnik, Slaven Bilić je govorio o mnogobrojnim temama, a neizostavne su bile ona koja se tiče splitskog Hajduka, u kojem je ponikao, te liga u nekadašnjoj SFRJ.

Rođeni Splićanin debitovao je za Hajduk 1988. godine, ali je ljubav prema tom klubu usađena znatno ranije.

Činjenica je da su u Splitu najveće tri stvari – Sveti Duje, Marjan i Hajduk. I to ne nužno tim redosljedom, Hajduk je uvek na prvom mistu. Kad si dite u Splitu sedamdesetih godina, ti nemaš ovo što današnji klinci imaju pred sobom, imaš Zagora, Velikog Bleka ili Princa Valijanta, Alana Forda, svejedno, školu i Hajduk… – rekao je Bilić za Nedeljnik i dodao:

– Kada smo birali klub, bilo je tako – prvo Hajduk, pa onda opet Hajduk, pa još jednom Hajduk, pa deset mesta prazno, pa Dinamo. I nikada derbi između Hajduka i Dinama i Hajduka sa nekim drugim klubom nije bio isti. Uvijek je na tim drugim utakmicama bilo još nečeg…

Prisetio se sadašnji trener Peking Guana, a doskorašnji menadžer VBA, i debitantskog meča na Poljudu…

– Zvezda je bila najveći Hajdukov rival i toj se utakmici čitav Split najviše radovao. Naročito kada se igra na Starom placu ili na Poljudu. Bila je posebna stvar pobijediti njih, a ja sam svoj debi pred domaćim navijačima imao upravo protiv Zvezde.

Pored Zvezde i Dinama, ljutog rivala predstaljao je i Partizan, ali se ni protiv jednog kluba u bivšoj državi i ligi nije moglo unapred računati na bodove. Visok kvalitet je bio prisutan u svim ekipama.

– Dovoljno ti je da odeš u Mostar i da se Semir Tuce zaleti ka tebi. Majko moja mila, kako je taj čovek driblao, kakvi Marezi i ovi današnji fudbaleri. A on je bio samo jedan od mnoštva genijalnih igrača. Ko je u Evropi imao tehniku kao Prosinečki, ko je bio tako elegantan kao Piksi, ko je driblao kao Dejo, ko je imao pas kao Boban ili Asanović, ko je bio silovit kao Bokšić, brz kao Jarni, pa Peđa, pa Šuker, čovječe… – istakao je 52-godišnji Hrvat za Nedeljnik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here