Youtube/Printscreen
Biljana Plavšić

Ima 91 godinu, preživela je koronu, puši pola paklice cigareta dnevno i doručkuje banane i limun, uz obaveznu jutarnju kafu.

Biljana Plavšić je prvi srpski političar koji je priznao krivicu pred Haškim tribunalom, i ne kaje se zbog toga. U švedskom zatvoru, gde je prebačena iz Haga, trovali su je gasom – tako kaže – kako bi je pritisli da bude svedok optužbe protiv Slobodana Miloševića iako je bila njegov protivnik. Na slobodi je od oktobra 2009. godine. Redovno šeta pored Hrama Svetog Save, navodi u intervjuu za “Politiku”.

Kako ste doživeli pravosnažnu presudu Ratku Mladiću?

– Teško. Poznajući Haški tribunal, nisam imala nikakav osnov da se nadam iako sam i ja neke papire dostavila sinu Ratka Mladića. Svi humanitarni konvoji za vreme rata išli su preko mene i morala sam da imam kontakt s ratnim štabom. I svetska štampa je pisala o konvojima za Goražde. Ne znam koliko ih je odlazilo tamo. To je vodio Međunarodni komitet Crvenog krsta iz Ženeve. Goražde je bilo pod kontrolom muslimanske vojske. Konvoj je išao preko naše teritorije. Navodim samo ovaj primer, a bilo ih je mnogo.

Da li je i Mladić učestvovao u tome?

– Bilo je logično da za svaki konvoj pitam glavni štab. Bez Mladića to ne bi bilo moguće. Kad ga opisuju kao zver, ne znam odakle izmišljaju epitete za tog čoveka. U meni se sve buni jer on nije takav.

Kako se onda dogodio masakr u Srebrenici?

– Mladić nije bio tamo. Morao je da ode na sastanak s Miloševićem u Beograd. Masakr se ne bi dogodio da je Mladić ostao u Srebrenici. Angažovani su tada svi autobusi iz Republike Srpske da prevezu civile iz Srebrenice. Što se muškaraca tiče, videla sam da potpisuju sporazum u kojem muslimani predaju oružje. Autobusi puni staraca, žena i dece – transportovani su.

Koliko mislite da je važno to što je sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije, predsedavajuća raspravnog veća koje je odlučivalo o presudi Mladiću, izdvojila svoje mišljenje i naglasila da bi celo suđenje ponovila?

– Presretna sam što se jedna čestita osoba nije obazirala na posledice, nego na svoju struku. To daje nadu ne samo za slučaj Mladića već da ima takvih ljudi uopšte. Ona je formulisala sa stanovišta prava koje su greške napravljene u procesu protiv Mladića – istakla je bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić za “Politiku”.

1 COMMENT

  1. Prvo si sve priznala, pa kad si dobila manju kaznu, koju si posteno odsluzila, sad se vadis…srpska izdajice! jom izdajom.
    Ti si i Ratka i Radovana ukopala priznanjem svoje krivice, da bi manje lezala…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here