Youtube/Printscreen
Biljana Plavšić

Biljana Plavšić, nekadašnja predsednica Republike Srpske, ocenjuje za “Vesti” da ultimatum Visokog predstavnika Valentina Inca Narodnoj skupštini RS skriva opasnu nameru, kojoj je cilj ukidanje Srpske.

– Ne zanimaju Incka ni Karadžić, ni Krajišnik ili Plavšićeva. Oni su mu samo sredstvo da bi zadao glavni udarac, a to je ukidanje Republike Srpske. Neće moći! Republika Srpska živi i funkciniše i tako će biti bez obzira na sve – kaže Plavšić i dodaje da će ovakvih ultimatuma biti još.

– Da li je neko rekao Incku da su ovo uradi ili je u pitanju njegova želja da se pokaže da i on nešto radi – ne znam, ali znam da će ovakvih, ali i mnogo gorih zahteva biti sve dok postoji funkcija visokog predstavnika, jer se pokazalo da je ona isključivo sredstvo za ispunjenje nekih skrivenih ciljeva u BiH – kaže Plavšićeva.

Na naše pitanje da li bi sama vratila povelju dobijenu 2016. povodom 25 godina od osnivanja Republike, Biljana Plavšić kaže da ne zna da li Incko od nje traži i da vrati Orden krsta milosrđa, koji je dobila 1997. godine.

– Taj orden sam dobila zato što sam se tokom celog rata bavila isključivo humanitarnim aktivnostima i zato što nikad nisam gledala da li pomoć treba da ide nekom narodu, bilo on srpski, bošnjački ili hrvatski, već ljudima kojima je potrebna – zaključuje Plavšićeva.

Povod za njenu reakciju je zahtev Incka predsedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću da u roku od tri meseca Skupština poništi sve povelje, koje je parlament Srpske dodelio Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, odnosno svima koji su osuđeni za ratni zločin.

“Time se stvara izvanredna prilika da Narodna skupština Republike Srpske sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umerenost prema budućnosti”, naveo je Incko u pismu Čubriloviću.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da će se rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Skupštine izjasniti o pismu visokog predstavnika.

“Reč je o poveljama, koje su dodeljene pojedincima, institucijama i međunarodnim organizacijama zaslužnim za rad Narodne skupštine Republike Srpske”, naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi.

On je objasnio da je pomenute povelje dodelio Organizacioni odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada NS RS kao ad hok telo koje su činili svi dosadašnji predsednici Skupštine, rukovodstvo devetog saziva Skupštine i šefovi klubova poslanika tog saziva.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić ocenio je da visoki predstavnik ne radi posao za koji je plaćen.

– Gospodin Incko bi trebalo da sprovodi mir, a intenzivno i svakim danom unosi nemir među građane BiH. Ovim činom je to dokazao – kazao je Žunić.

Nije prvi “austrijski ultimatum”

Predsednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić, ocenio je da je reč o “nečuvenom, uvredljivom i neoprostivom” ultimatumu.

– Nečuven je način na koji se Incko meša u mnoge stvari u Republici Srpskoj, dok drugi deo BiH ne dira jer su to “njegovi mezimci”. On se tim ultimatumom, a to nije prvi austrijski ultimatum koji se postavlja Srbima, stavlja potpuno na jednu stranu. Mi ne možemo i nećemo prihvatiti kao istinite presude političkih sudova – poručio je Savčić.

Odbaciti ucenu!

Udruženje Veterani Republike Srpske pozvalo je sve poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbace zahtev visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

– Incko je celi svoj mandat trošio na to da Srbe proglasi krivcima za rat koji se desio u BiH i od toga napravi temelj za uništenje Republike Srpske. Njegova namera je očigledna da Srbima nametne kolektivnu krivicu – ocenio je predsednik ovog udruženja Zoran Miljanović.

Spavao, pa se probudio

Zbog čega je Incko baš sada delegirao pitanje povelja koje su dodeljene pre gotovo pet godina, pitaju se i lideri opozicije u Republici Srpskoj.

– Incko je do sada spavao i sada se probudio. Ovo je sve suvišno. Naravno, Narodna skupština neće prihvatiti to što on traži. Neko će tome aplaudirati, a neko neće – rekao je predsednik SDS-a Mirko Šarović.