pixabay.com

To što prirodno rastuću mentu, poznatu kao nana, sada možemo pronaći skoro svuda u svetu, svedoči ne samo o njenoj prilagodljivosti, već je pokazatelj i njenih brojnih kvaliteta. Jednom kada su naši preci naučili da koriste ovu biljku, nosili su je svuda gde su se preselili.

Ono što je kod ove biljke najbolje je njena moć da rastera komarce. Ukoliko komarci opsedaju vašu terasu ili dom, postavite nekoliko saksija mente na centralne tačke – krvopije će se razbežati!

Iako briga o menti podrazumeva malo više nego samo spuštanje u zemlju, to svakako ne znači da je gajenje ove biljke komplikovano. Prvo i najvažnije, menti je potrebno mnogo vode. Iako je delimično sunce dovoljno za mentu, sadnja na punom suncu će povećati snagu njenih ulja i lekovitih kvaliteta.

Postoji nekoliko vrsta mente, ali koju god da izaberete, dobra briga uključuje premeštanje ove biljke na novu lokaciju svake tri ili četiri godine. Ona imaju tendenciju da oslabi i postane vretenasta ako se predugo ostavi na istom mestu.

Brojne studije su pokazale da ulje peperminta ima sposobnost da ubije larve komaraca u roku od 24 sata. Iako je odlično za ubijanje larvi, još uvek nije u potpunosti dokazano da ulje ove biljke isto utiče i na odrasle komarce. Lorens Zvibel, profesor biologije i farmakologije na Vanderbiltu, objasnio da efikasnost ulja mente kod insekata zavisi od toga kako su pripremljena i koliko su ulja čista. Ali zato saksija sa mentom može da reši veliki letnji problem – samo je postavite blizu mesta gde sedite na terasi i komarci će vas zaobilaziti, piše Telegraf.

3 COMMENTS

  1. TO JE TACNO! A da se komforno osecate na bilo kom mestu i ne nosi te sa sobom saksiju sa nanom ponesite sa sobom prirodnu zastitu os komaraca. Ona stiti i od komaraca i smanji neprijatni osecaj ako vas ipak neko ugrizo)))

  2. Imam grm nane ispod prozora i isto komaraca kao i u drugim sobama .Bosiljak odbija nešto malo nana nikako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here