EPA

Politički analitičar Fadilj Ljepaja u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da će do uspeha u dijalogu Srbije i Kosova doći onda “kada Beograd shvati da je Kosovo nezavisna država”.

Ljepaja dodaje da je, nakon promene vladajuće strukture na Kosovu, dijalog dobio novi impuls i da je neosporno da će nosilac tog procesa biti Vlada Kosova odnosno premijer Aljibin Kurti.

– Predsednik Kosova ima svoje ingerencije, ali nema prava da mimo Vlade ima svoj program o dijalogu. Premijer Kurti i predsednica Osmani su u stalnom kontaktu po ovom pitanju, oni su jasno prezicirali uloge u tom dijalogu i tu nema nesuglasica – navodi Ljepaja.

Kurti je nedavno izjavio da bi dijalog sa Srbijom trebao da se zasniva na četiri principa: “priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, da Srbija prizna da je počinila genocid na Kosovu, da Kosovo ne može biti tema diskusije, ali mora biti ravnopravna strana u diskusiji i da građani moraju da imaju korist od dijaloga i konačnog sporazuma”.

“Predsednik Bajden je bio veoma jasan”

Ljepaja je mišljenja da su ovi principi neophodni u dijalogu, kako bi Kosovo postala ravnopravna strana u dijalogu u odnosu na Beograd. On smatra da bi sastanku na visokom nivou trebalo da prethodi unutrašnji dijalog Kurtija i srpske zajednice na Kosovu, koja, kako ocenjuje, “nije u funkciji sopstvenih, već beogradskih interesa”.

– Sa srpske strane nije jasno o čemu se dijalog vodi, oni insistiraju na tome da o odnosima Beograda i Prištine treba da se razgovara kao o nekom unutrašnjem pitanju. Bilo kakva ideja o povratku Kosova u sastav Srbije je suluda i nema nikakvog smisla trošiti vreme na to – ističe Ljepaja.

Ljepaja dodaje i da će međunarodna zajednica povećati pritisak da se dođe do konačnog sporazuma, koji je sa stanovišta zajedničkog napretka interes i Srbije i Kosova.

– Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja o čemu se radi u tom dijalogu, da on treba da se završi obostranim priznanjem. Mislim da dok Srbija to ne shvati nema o čemu da se razgovara. Prošlo je vreme tehničkih razgovora, sada treba da se vodi dijalog o normalizaciji odnosa između dva suseda – zaključuje Ljepaja.

9 COMMENTS

  1. До напретка може доћи тек када Приштина схвати да Косово није независна држава.

  2. Тако су и Турци причали. Па да не беше Енглеза, 1912, не би се зауставили до Ирана. Овако их оставише делом на Балкан да могу да чаркају.

  3. Ako se ne vrati Kosovo i Metohija u miru, vratićemo je ratom, nemoj neko da misli da nećemo sreća je njihova što imaju leđa pa niko od nas ne planira da srlja u takvu smrt, ali neka se zna ničiji prađed nije tamo kosti ostavio džaba dolazimo kad tad! Dogodine u Prizrenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here