Bilt: Jedino BiH kaska za zemljama regiona

0

Bilt je konstatovao da je prošla godina za sve zemlje, osim za BiH, bila godina otvaranja i napredovanja prema EU, navodeći da je "otklanjanje zastoja" na zapadnom Balkanu bilo prioritet švedskog predsedništva EU, koje završava 31. decembra.

 

Karl Bilt smatra da jedino BiH zbog političkih lidera zaostaje za drugim zemljama regiona

 

Prema negovim rečima, uspesi su se videli u stupanju na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma za Srbiju, u prekidu slovenačke blokade hrvatskih pregovora, u velikom pomaku koji su ostvarile Crna Gora i Albanija, kao i naznakama za rešenje spora između Atine i Skoplja oko imena za Makedoniju.

 

"Jedino BiH, nažalost, nije sledila ovu dinamiku. U svakom slučaju naša je želja da i ta zemlja realizuje ukidanje viza za putovanje svojih građana u šengenske zemlje", rekao je Bilt novinarima u Stokholmu.

 

Bilt je podsetio da je još za vreme trajanja češkog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2009. godine, liderima u BiH rekao da je ukidanje viznog režima proces u kojem se napredovanje ocenjuje prema rezulatima.

 

On smatra da lideri u BiH tada nisu imali dovoljno sluha za negove reči, da nisu čuli poruku, zbog čega "situacija u BiH sada jedina stoji, dok su drugi krenuli napred".

 

"Ja sam umereni optimista. Osećaj optimizma temeljim na tome da će građani u BiH videti da su susedi odmakli, a da njihova zemlja tapka na mestu, te da će započeti sa političkim pritiskom na svoje lidere da oni postignu međusobni dogovor, kako bi i BiH mogla krenuti napred", naveo je šef švedske diplomatije.

 

Srbija je u utorak zvanično podnela kandidaturu za članstvo u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here