Kosovo online
Besnik Bisljimi

Vlada Kosova je odlučila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova, saopštio je Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera.

– Sutra ne stupa na snagu uredba koja zabranjuje dinar, sutra stupa na snagu uredba Centralne Banke Kosova koja reguliše transakcije sa gotovim novcem. Od sutra se ne dozvoljava uvoz novca na Kosovo ukoliko nemate licencu od Centralne banke, koja dozvoljava transport novca – naveo je on.

Bez kazni, uz informisanje i edukaciju stanovištva

Bisljimi je objasnio da se neće primenjivati kazne, već će se raditi na informisanju i edukaciji stanovništva, kao i da se nada pregovorima između Centralne banke Kosova i Narodne banke Srbije “za iznalaženje mehanizma za transparentan transfer sredstava”.

– Mi ćemo se starati da pojedinci ne budu oštećeni i da ne budu primenjivane zakonske mere ni protiv koga, to je sve što može učiniti vlada Republike Kosovo – rekao je Bisljimi.

– Vlada moli CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašao najprikladniji mehanizam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova – dodao je zamenik kosovskog premijera.

“Dinar nije bio dozvoljen ni ranije”

Prema njegovim rečima, cilj uredbe Centralne banke Kosova za operacije za gotovinom niti zabranjuje niti dozvoljava srpski dinar na Kosovu.

– On nije bio dozvoljen na Kosovu ni ranije, tako da ona ne može da ga zabrani. Dakle, zabrana specifične novčane jedinice i pokušaj da se uredba tretira kao zabrana pojedinačne novčane jedinice nije tačna. Njen cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu – naveo je Bisljimi.

Uredba treba da stupi na snagu 1. februara, a njena primena zabrinula je Srbe na Kosovu ali i međunarodnu zajednicu.

3 COMMENTS

  1. ВИДИТЕ
    ТО албанци САМО РАДЕ ШТА ИМ ГАЗДА КАЖЕ.
    НИШТА ОНИ НЕ РАДЕ БЕЗ НАРЕДБИ,
    А СРБИ
    У ВЛАДИ
    МОРАЈУ ДА СЕ ПРОБУДЕ ИЗ СНА
    И ДА ПРЕСТАНУ ДА ГОВОРЕ О ЗАПАДНИМ ПРИЈАТЕЉИМА
    ТИ ПРИЈАТЕЉИ СУ У СВИМ СВЈЕТСКИМ РАТОВИМА ТОНЕ БОМБИ БАЦИЛИ НА СРБИЈУ
    ТИ ОРИЈАТЕЉИ СУ СРБЕ НА БАНДЕРЕ ВЈЕШАЛИ
    100СРБА
    ЗА 1 немца
    АКО СЕ ЈА ПИТАМ СВАКИ НЕМАЦ БИ МОРАО ДА ТРАЖИ ОДОБРЕЊЕ ОД ГРАДА КРАГУЈЕВЦА
    ДА МОЖЕ ДА УЂЕ У КРАГУЈЕВАЦ

    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Tako je to kad kvazi država donosi državničke odluke a država donosi antidržavne odluke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here