EPA/Mikhael Klimentyev
Vladimir Putin

Borba protiv inflacije u Rusiji još nije donela veće rezultate.

Ruska centralna banka je u oktobru podigla ključnu kamatnu stopu za dva postotna boda na 15 posto, što je četvrto povećanje u poslednjih nekoliko meseci.

Prema predviđanjima centralne banke, inflacija će iznositi 7,5 posto, a nije isključeno da će banka do kraja godine ponovno podići ključnu kamatnu stopu.

U ruskoj centralnoj banci priznaju da još nisu uspeli da ukrote inflaciju, cene hrane znatno su više u odnosu na prošlu godinu, što ističu i potrošači.

Ako ste ranije za hiljadu rubalja mogli da kupite dovoljno hrane za tri ili četiri dana, sada hiljadu rubalja, što je oko 11 evra, ne znači ništa. S ovim novcem možete kupiti mleko, jogurt, hleb i ništa drugo, rekla je majka dvoje dece Darja.

Pre dve nedelje Duma je odobrila budžet za iduću godinu koji iznosi 375 milijardi evra. Gotovo trećina proračuna izdvojena je za vojsku, u poređenju s ovom godinom, ruski vojni izdaci će iduće godine porasti za 68 posto.

“Problem inflacije ne može da se reši u ratnim uslovima, kada se vojno-industrijskom kompleksu izdvajaju neograničene količine novca”, rekao je ekonomista Maksim Blant.

Prema predviđanjima centralne banke, inflacija će na kraju godine iznositi 7,5 posto, a dogodine bi trebalo da se smanji na četiri posto. Neki analitičari ističu i problem nedostatka radne snage. Prema proračunima konsultantske kompanije Jakov i partneri, Rusiji će do 2030. godine, ako se ništa ne preduzme, nedostajati između dva i četiri miliona radnika, prenosi Seebiz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here