Tanjug/AP
Turska vojska u Siriji

Turski ministar Mevlut Čavušoglu rekao je da turski vojnici neće napustiti posmatrački punkt koji je opkolila sirijska vojska u blizini provincije Idlib.

– Tamo smo ne zato što ne možemo da odemo, nego zato što ne želimo da odemo – rekao je Čavušoglu novinarima u Libanu, gde je u poseti, i dodao da turski vojnici „nisu izolovani“.

Sirijska vojska je danas oslobodila više sela na severu provincije Hama, među kojima je i selo Morek gde je turski punkt. Provincija Hama je kraj Idliba u kome vladaju pobunjenici.

– Snage režima su raspoređene u Moreku i na čitavom severu Hame, ali nisu zauzele posmatrački punkt – rekao je Rami Abdel Rahman, direktor opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava.

On je, međutim, naveo da je punkt „opkoljen i da za turske vojnike nema izlaza“, osim preko teritorije pod kontrolom vlade u Damasku. Opservatorija je saopštila da se snage sirijske vlade nalaze na oko 200 metara od punkta i da se ne zna šta će učiniti.

Sirijska državna agencija Sana je potvrdila da je vojska ponovo uspostavila kontrolu u više sela u Hami.

– Tačno je da ima sukoba u regionu Idliba. Snage režima su aktivne oko našeg posmatračkog punkta – rekao je šef turske diplomatije i naveo da se o tom pitanju razgovara sa Iranom i Rusijom, saveznicima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Prema njegovim rečima, „punktovi nisu izolovani“. „Niko ne može da izoluje naše snage i naše vojnike“, tvrdi Čavušoglu.

Turska podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu sirijskih Kurda s džihadistima. Turski vojnici su već skoro dve godine na 12 posmatračkih punktova u provincijama Hama i Idlib.

Idlib pod kontrolom drže džihadisti iz grupe Hajat Tahrir al-Šam a ima i drugih naoružanih grupa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime