Foto: Kanal 9

Do državnih izbora u Novom Južnom Velsu ostalo je još tačno nedelju dana.

Dve najjače političke opcije, vladajuća Koalicija liberala i nacionalista s jedne i opoziciona Laburistička stranka, suočiće se na biralištima 25. marta – jedni u nameri da i posle 12 godina nastave svoju vladavinu u najmnogoljudniju australijskoj državi, a drugi da se vrate na vlast prvi put od 2011. godine.

Kako je to već uobičajeno, neposredno pred izbore održavaju se debate u kojima učestvuju lideri vodećih stranaka. Tako su se i ove sedmice jedan spram drugog našli liberalni premijer NSW Dominik Perote i lider opozicije Kris Mins.

Debata koju je organizovao Kanal 9 bila je prema opštoj oceni žestoka, a kandidati za premijera odgovarali su na niz aktuelnih pitanja koja treba da formiraju mišljenje biračkog tela.

Kako su posle debate ocenili troje članova novinarskog panela, Dominik Perote je odneo „minimalnu“ pobedu, pošto se dvoje voditelja (Liz Danijels sa Kanala 9 i Kris O’Kif sa 2GB radija) izjasnilo da je diskusija završena nerešeno, dok je politička urednica lista Sydney Morning Herald ocenila da je Perote bio uspešniji, jer kako je rekla – “Mins nije imao odgovore na nekoliko pitanja“.

Donosimo ključne tačke liderske debate:

Troškovi života

Ublažavanja rastućeg pritiska troškova života je najveći problem s kojim se suočavaju lideri uoči izbora. Mins i Perote su između ostalog upitani da li se i njihove porodice bore sa troškovima života.

– Ima mnogo izazova, a pre svega su to skupi računi za namirnice koje ima porodica sa sedmoro dece – podsetio je Perote da ima brojnu porodicu.
Mins je odgovorio više dkiplomatski:

– Ovo nisu izbori na kojima govorimo o nama, već o ljudima u našoj državi.
Obojica lidera su iskoristila priliku da iznesu svoju politiku za obuzdavanje troškova života, gde je lider liberala izdvojio vaučere za plaćanje raznih usluga koje njegova stranka garantuje, dok se prvi čovek laburista fokusirao na smanjenje poreza za kupce prvih nekretnina.

Na pitanje da li laburisti imaju spremnu politiku za smanjivanje cena namirnica, lider ove partije je odgovorio negativno.

– Mi to ne možemo da uradimo, a sigurno ne može ni sadašnja vlada Novog Južnog Velsa – rekao je Mins.

Pristupačnost stanovanja

Debata se usijala kada je Minsu upućeno pitanje o krizi u ponudi nekretnina za iznajmljivanje. Lider laburista je istakao da su stanovnici Zapadnog Sidneja ostali uskraćeni za dovoljno infrastrukture tokom brzog širenja predgrađa u ovom gusto naseljenom delu grada. On je optužio aktuelnu vlast da to nije obezbedila.

Perote je s druge strane naglasio da je njegova stranka izgradila metro linije, škole i stadione.
On je takođe istakao da su vlade njegove stranke u protekloj deceniji završile projekte koje laburisti pre toga nisu bili u stanju da sprovedu.

Zarade zaposlenih

Perote tvrdi da je vladino ograničenje povećanja plata u javnom sektoru od tri zagarantovana procenta omogućava bolji život pre svega radnicima na esencijalnim radnim mestima.

– Uklanjanje te granice koju su laburisti najavili dovešće do toga da troškovi budžeta izmiču kontroli, dok je naš pristup fer i razuman – istakao je Perote.

S druge strane, Kris Mins nije moga da potvrdi da li će njegova vlada, ukoliko pobedi na izborima, moći da garantuje da će radnici u javnom sektoru – školama, bolnicama, gradskom prevozu – moći da računaju na povišice veće od tri posto godišnje.

On je samo obećao da će održati sastanak na kojem će se razgovarati o tome kako upravljati platama i uslovima za esencijalne radnike, kako bi se omogućilo da oni bolje žive.

Ekonomija NSW

Upitan zašto nije privatizovao ili prodao više imovine uoči izbora, kako bi mogao da se pozabavi državnim dugom od 187 milijardi dolara, Perote je rekao da vlada to “nije morala da uradi“, jer se “država nalazi u snažnoj finansijskoj poziciji“.

Mins je pak izneo liberalnu infrastrukturnu politiku i upozorio da će se to odraziti na milijarde dolara dodatnog duga.

– Dug mora da se otplati. Vaša politika u vezi sa infrastrukturom su zapravo nefinansirane obaveze u bilansu stanja Novog Južnog Velsa – rekao je Mins.

On je takođe dodao da bi plaćanje svih obećanja liberala o infrastrukturi rezultiralo podizanjem državnog duga ili rasprodajom imovine kao što su Sidnejska vodovod ili državno preduzeće Essential Energy.

Ipak, Mins je priznao da će vlada pod njegovim vođstvom napraviti dodatnih 20 milijardi dolara duga ove godine i još 20 milijardi svake godine u naredne tri, kako bi finansirala svoja infrastrukturna obećanja.

Perote je s druge strane odbio da prizna da će bilo koje od obećanja njegove stranke uticati na budžetsku poziciju države.

Čije su reči bile uverljivije za birače saznaćemo već naredne subote uveče, kada se budu prebrojavali glasovi na državnim izborima u Novom Južnom Velsu.

Fond budućnosti

Jedna od glavnih predizbornih politika Koalicije je dečiji fond za budućnost, koji obećava bankovne račune za svu decu Novog Južnog Južnog Velsa sa iznosom do 50.000 dolara kada napune 18 godina.

Perote je rekao da je fond dostupan samo za decu rođenu u Novom Južnom Velsu ili koja imaju jednog roditelja koji je iz Novog Južnog Velsa.

Kris Mins je rekao da je njegova glavna zamerka fondu “dugoročni interes“ stanovnika Novog Južnog Velsa i državni dug.

On je kazao da to ne bi podržao ako bi se fond zasnivao na socijalnom statusu porodica i naglasio da će se Laburistička partija pre fokusirati na unapređenje obrazovnog sistema.

Žene u politici

Među kandidatima Koalicije ima 40 odsto žena, dok je kod laburista taj broj veći i iznosi 48 odsto.

Na pitanje voditelja zašto više žena i mladih naginje ka glasanju za laburiste, Perote nije imao konkretan odgovor, dok je Mins istakao da njegov tim predstavlja odraz države koju predstavlja.

– Žene moraju da čine 50 odsto poslaničkog kluba – rekao je Mins.
Međutim, ni liberali ni laburisti nemaju ravnomeran odnos muškaraca i žena u parlamentu.

Završne poruke

Opozicioni lider Kris Mins fokusirao je završne reči ka radnicima u osnovnim službama.

– Ljudi Novog Južnog Velsa moraju da naprave izbor da spasu osnovne radnike – rekao je Mins i obećao sveobuhvatan plan za obnovu škola i bolnica.
Perote je pak rekao da su liberali ti koji imaju ekonomski plan za nastavak napredovanja države. On je obećao da će izvršiti pritisak na račune domaćinstava, otvaranje hiljada novih radnih mesta i nastavak izgradnje infrastrukturu „ne samo za danas već i za generacije koje dolaze“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here