EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin

Najpopularnija kriptovaluta bitkoin skočila je na početku ove nedelje 8 odsto i tako prekinula negativan niz dug pet dana. Vrednost bitkoina u ponedeljak kasno poslepodne iznosila je 53.757 dolara. Ether and XRP skočili su devet, odnosno petnaest odsto, piše portal SEEbiz.

Trenutno se cena bitkoina kreće oko 54.700 dolara.

Prošle nedelje je bitkoin prvi put pao ispod 50.000 dolara od početka marta, nakon što je predloženo povećanje poreza na kapitalnu dobit američkog predsednika Džoa Bajdena dovelo do talasa rasprodaje. Celokupno kripto tržište izgubilo je više od 200 milijardi dolara vrednosti u samo jednom danu.

Očekuje se da će Bajden povećati dugoročni porez na kapitalnu dobit za najbogatije Amerikance na 43,4 odsto, uključujući i porez. To je pokrenulo kratkoročni pad na berzama, a analitičari su rekli da bi se strahovi zbog predloga mogli proširiti i na kripto tržište.

Bitkoin je porastao za oko 80 odsto od početka godine, jer je više institucionalnih ulagača i velikih firmi poput Tesle uskočilo na tržište, verujući da je to diverzifikator portfelja u slučaju porasta inflacije. Međutim, sada je otprilike 17 odsto niže od rekorda dosegnutog početkom aprila.

Poslednjih nedelja kripto izvršni direktori upozoravaju na potencijalno suzbijanje tržišta od strane regulatora. Nekoliko zvaničnika, od američke ministarke finansija Dženet Jelen do predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard, oglasili su uzbunu zbog upotrebe bitkoina u ilegalnim aktivnostima.

U Turskoj je centralna banka zabranila upotrebu digitalne imovine u plaćanjima, dok su dve kripto berze propale. Izvršni direktor jedne od firmi, Thodex, navodno je pobegao iz Turske sa 2 milijarde dolara sredstava investitora.

Ipak, postoje naznake da kripto ulazi u mejnstrim. Coinbase, najveća berza digitalnih valuta u SAD, objavljena je u direktnom popisu Nasdaqa početkom ovog meseca, dok je PayPal lansirao nove faktore za trgovanje kripto-karticom, kao i za njenu kupovinu.

U ponedeljak je CoinDesk saopštio da se JP Morgan priprema da ponudi aktivno upravljani bitkoin fond svojim klijentima sa privatnim bogatstvom, što je potez koji bi bio upravo suprotan onome što je godinama o kriptovalutama govorio izvršni direktor ove banke Jamie Dimon. JP Morgan je odbio da komentariše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here