EPA-EFE
Bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo

Amerika je oslabljena sukobom u Ukrajini i izgubila je moć da obuzdava Rusiju, izjavio je bivši američki državni sekretar i bivši šef CIA Majk Pompeo u intervjuu za grčki list „Katimerini“.

Pompeo, koji je bio državni sekretar SAD tokom predsedavanja Donalda Trampa, boravio je u Atini na prvom Američko-mediteranskom investicionom forumu.

„Amerika je oslabljena invazijom na Ukrajinu – izgubili smo moć obuzdavanja protiv (ruskog predsednika Vladimira) Putina i Ukrajinaca, zbog čega je Evropljanima i svakome od nas još gore“, rekao je Pompeo.

Prema njegovoj oceni, „svet je postao mnogo manje bezbedno mesto otkako je Džozef Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD“.

„To se odnosi na Amerikance i na građane svih naših saveznika. Trinaest Amerikanaca je poginulo u Avganistanu, što je jedan od najvećih neuspeha u zaštiti naših građana u novijoj istoriji“, rekao je Pompeo.

On je dodao da su iranske vlasti sada mnogo bogatije i moćnije nego kada je on napustio funkciju.

„Naši prijatelji i partneri na Bliskom istoku, u Izraelu i zalivskim zemljama osećaju se napušteno. A Komunistička partija Kine postaje smelija i priprema se za rat – ekonomski i vojni – i to na načine koji su bez presedana “, rekao je političar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here