commons.wikimedia.org
Raketni sistem "HIMARS"

Sjedinjene Američke Države uskoro neće moći da isporučuju Ukrajini neke vrste municije, uključujući rakete za sisteme “hajmars”, izjavio je bivši pukovnik pomorske pešadije Oružanih snaga SAD Mark Kančijan.

On je upozorio da se zalihe troše brže nego što se mogu obezbediti, a to se posebno odnosi na zalihe raketa za sisteme “hajmars”.

– U slučaju da SAD pošalju trećinu ovih zaliha Ukrajini (kao što je to bio slučaj sa protivtenkovskim sistemima “džavelin” i “stinger”), Ukrajina će dobiti od 8.000 do 10.000 raketa. Tih zaliha će verovatno biti dovoljno za nekoliko meseci, ali kada se zalihe potroše, neće biti novih – rekao je Kančijan, koji je ranije bio odgovoran za nabavku oružja za američku vladu.

Kako bi se uspostavio nivo koji je bio do početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, to bi moglo da traje i nekoliko godina, naveo je Kančijan, a prenosi AFP.

Sredinom septembra je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg priznao da je većina članica NATO uveliko iscrpela zalihe oružja snabdevajući Ukrajinu i pozvao vojnoindustrijski kompleks da pomogne u popunjavanju ispražnjenih skladišta.

SAD su krajem septembra objavile da će Kijevu dati novi paket vojne pomoći u vrednosti od oko 1,1 milijardu dolara, što će uključiti i 18 višecevnih bacača raketa “hajmars”. Trenutno, ukupna američka vojna pomoć Ukrajini, za vreme predsednika Džozefa Bajdena, iznosi skoro 17 milijardi dolara.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here