Bivši komandant prištinskog aerodroma (4): Srpske greške ojačale OVK

0

Albanci su sve mogli da potplate: Pukovnik Dragoljub Ilić
 

– Bilo je početkom devedesetih godina 20 do 50 albanskih terorista na Kosmetu. To su u stvari bili razbojnici, kokošari, bez neke ozbiljne organizacije. Onda je 1993. grupa Hašima Tačija ubila dva policajca kod Glogovca. Tu noć je obavljen samo uviđaj, ali smo sutradan i sledećih nekoliko dana počeli pretrese po kućama u Glogovcu i Srbici, po celoj Drenici nastaje represija nad civilima. Možda je albanskim teroristima to i bio cilj, provokacija da izazovu srpsku represiju. Prema našim obaveštajnim podacima, posle toga je broj terorista OVK porastao na oko 200 – objašnjava pukovnik Ilić kako je nastajala ova teroristička grupa.
 

Nepotrebna represija

On dodaje da je, nažalost, često korišćena represija umesto da se pregovara sa viđenijim Albancima.

 

– Kada je napadnuta kuća Adema Jašarija, osim što je ubijen on i još nekoliko terorista, stradalo je dosta civila. Posle toga je OVK porastao na oko 2.000 ljudi. Za sve to vreme stvara se paralelan svet na Kosmetu – dodaje Ilić.

 

Svi primili mito

– Prepričaću vam jednu anegdotu iz tog vremena. Rešili smo da uradimo proveru punktova od Prištine do Đeneral Jankovića na granici sa Makedonijom. Poslali smo proverenog Albanca. Bila je pretpostavka da će od 13 punktova na sedam primiti mito, na tri sigurno neće i na tri možda. Kada se naš Albanac vratio, čuđenju nije bilo kraja, mito su primili na svim punktovima – završava Ilić.

Naime, dok Srbi drže svu vlast, Albanci su izbačeni i prepušteni sebi, pa se bave švercom, trgovinom drogom, kupovinom naoružanja i sve vreme rade za "svoju stvar".

– Ljudi na vlasti dugo nisu ni znali šta Albanci rade, opterećeni raspodelom moći. Tek 1995-96. godine uviđaju da se u redovima Albanaca nešto događa. Tada je već bilo kasno. To Srbi sa Kosmeta nikome nisu smeli da priznaju ili izveste vrh države. Počinje velika obmana na relaciji Priština-Beograd. Srpske vlasti tamo tvrde kako se na Kosmetu ništa ne događa, da je sve pod kontrolom i da sigurno neće doći do sukoba – otkriva Ilić.
 

"Ljet mark"

On objašnjava kako su Albanci sve mogli da kupe i potplate. Tako opisuje primer jeftine korupcije kroz izreku koju su Albanci često govorili "daj bože da nam se nikad ne vrati naša vlast, jer je kod naših sve bilo skuplje. Kod vas se svaki posao završava za par stotina maraka".

 

Bivši komandant prištinskog aerodroma:

1. Uzaludne nade u Jeljcina

2. Kosovo branili dimnim kutijama

3. "Patriotizam" debelo naplaćen

– Bogatiji Albanci povezuju se sa funkcionerima i viđenijim Srbima, navodno ne mešajući se u politiku. Prave velike firme, kompanije za autotransport, koje će kad dođe vreme staviti na raspolaganje OVK. Policija je funkcionisala samo danju, a noću su Albanci obavljali dotur oružja, šverc. Ako i naiđu na policiju, to se rešavalo parama, pa je poznat albanski nadimak za policajce na Kosmetu "ljet mark", odnosno deset maraka – objašnjava naš sagovornik kako smo zbog korupcije, slabe kontrole i bahatosti polako ispuštali Kosmet iz naših ruku.

Od dodaje primer kako su na punktu od na primer sela Komorane na putu Priština-Peć, u smeni danju dežurala dva policajca.

– Prođe za smenu 500 vozila, pa ako za svako deseto uzmu po deset maraka, to je 500 nemačkih maraka za dan. I tako je bilo svaki dan – opisuje pukovnik Ilić šta se dešavalo na Kosmetu, opisujući kako su korupcija i nesposobnost srozali srpsku vlast na Kosmetu, koja nastankom OVK i podrškom Zapada ovim teroristima više nije bila sposobna da se izbori da ovaj deo države ostane u Srbiji.

 

Lojalni Albanci ubijeni

Koliko se Srbija slabo snalazila sa događajima na Kosmetu i nije znala da privuče Albance na svoju stranu, pokazuje i ovaj slučaj.
– Na Televiziji Novi Sad svake nedelje je bila emisija o odanim Albancima. Međutim, problem je bio što posle prikazivanja emisije većina njih nije živela duže od pet dana. Zašto je to tako urađeno i dalje ne znam… – ogorčen, priseća se tih dešavanja Ilić.

 

KRAJ

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here