EPA-EFE
Pojas Gaze

Bivši vođa palestinskog pokreta Hamas Halid Mešal saopštio je da je ono što su militanti učinili prošle subote bio “pokušaj okončanja izraelske okupacije” i da je “ponosan” na njih.

Izrael je obećao da će uništiti militantnu grupu Hamas koja kontroliše Gazu u znak odmazde zbog masakra koji su pre nedelju dana izveli na izraelskoj teritoriji kada su ubili 1.300 ljudi, uglavnom civila, i zarobili desetine talaca.

U intervjuu za tursku televiziju Haberturk, Mešal, sada jedan od političkih lidera Hamasa, dodao je da sukob nije počeo prošle nedelje već 1948. godine.

– Izrael je govorio da je njihova vojska najjača i nepobediva. Kada smo videli da su poraženi u nekoliko sati, i mi smo bili iznenađeni – rekao je Mešal.

Na pitanje o napadima Hamasovih militanata na civile, decu i starije, on je odgovorio:

– Stalno smo im govorili da to ne rade. Ali u ratnim vremenima ti se incidenti mogu dogoditi. Nije li to ono što Izrael uvek govori, da nije ubio civile namerno?

Mešal je dodao da postoji velika razlika u onome što radi Hamas u odnosu na Izrael.

– Mi smo vlasnici ove zemlje. Kada neprijatelj dođe spolja, bilo vojnici ili civili, svi su oni neprijatelji. Ko god dođe na moju zemlju u okupaciju je neprijatelj i kriv je – naglasio je bivši vođa palestinskih militanata.

On je takođe rekao da se Izrael trenutno sveti palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi zbog poraza i da pokušavaju da isele Palestince, što je nazvao genocidom, ali da time neće “oslabiti Hamas i palestinski narod”.

– U Vijetnamu je umrlo 3,5 miliona ljudi. Počinili su genocid u Alžiru. Šta se desilo? Pobedio je Alžir, pobedio je Vijetnam – naglasio je Mešal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here