EPA-EFE

Sjedinjene Američke Države moraju odustati od konfrontacije sa Rusijom u Ukrajini, jer ta zemlja nije u sferi interesa Vašingtona, piše list “Biznis insajder”.

“Da li (američki predsednik Džozef) Bajden namerava da šalje mlade Amerikance i Amerikanke da se bore i umiru za Ukrajinu? Retorika predsedničke administracije ne odgovara interesima naše zemlje i znatno povećava rizik od toga da Amerika bude uvučena u rat sa Rusijom”, piše novinar Saša Glezer.

Prema njegovom mišljenju, davanjem Kijevu kvazibezbednosnih garancija, Vašington igra izuzetno opasnu igru koja će izazvati sukob sa nuklearnom silom.

Ulazak Ukrajine u NATO približiće oružane snage Alijanse ruskim granicama, naglašava autor članka i ističe da je za Moskvu izuzetno važno da spreči takav scenario zbog čega će učiniti sve što je u njenoj moći.

“Bela kuća mora tačno da proceni da li vredi započeti treći svetski rat zbog teritorije koje nema veliki značaj za bezbednost Amerike”, konstatuje Glezer.

Istovremeno ističe da je Rusija već dokazala da je spremna da snosi značajne troškove kako bi sprečila Ukrajinu da se orijentiše na Zapad, jer godine ekonomskog pritiska i sankcije nisu izmenile spoljnopolitički pravac Moskve.

S druge strane, SAD nisu zainteresovane za Kijev, i zato ne treba da stvaraju preduslove za nuklearni sukob, upozorava kolumnista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here