PKS

Digitalizacija poslovanja jedan je od najvećih izazova za mala i srednja preduzeća koja prema podacima Ministarstva privrede zapošljavaju gotovo 874.000 ljudi, u bruto domaćem proizvodu učestvuju sa 57 odsto, a ukupnom profitu sa 15, i kao takva su stub i glavni pokretač nacionalne privrede.

U želji da pripadnicima ovog sektora pomognu da nove tehnologije iskoriste kako bi sačuvali i razvili svoj posao, Privredna komora Srbije i kompanija Vip mobile organizovaće karavan i besplatne radionice „Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21.veku“ u pet gradova u Srbiji – Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Valjevu i Somboru.

Na ovoj jedinstvenoj turneji, lokalnim privrednicima biće predstavljena i prva besplatna biznis platforma u Srbiji „Naša mreža“, jedina aplikacija na tržištu koja im omogućava da se bez dodatnih ulaganja i potpuno online informišu, umreže i dobiju svu neophodnu podršku da bi unapredili svoje poslovanje.

„Kroz efikasan proces digitalne transformacije mala i srednja preduzeća imaće više mogućnosti da unaprede poslovanje, komunikaciju, povežu se sa poslovnim partnerima u zemlji i inostranstvu. Želimo da ovim kompanijama pomognemo da što kvalitetnije sprovedu taj proces i budu konkurentnije“, istakla je Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS.

„Digitalizacija više nije stvar izbora, već opstanka za mala i srednja preduzeća u Srbiji. Međutim, ogromna većina njih i dalje ne razume šta ovaj pojam podrazumeva. Zbog toga ćemo im kroz seriju besplatnih radionica najpre objasniti šta je digitalizacija i šta donosi njihovom biznisu. Zajedno ćemo proći svaki korak koji moraju da naprave kako bi unapredili svoje poslovanje, jer nam je cilj da male i srednje biznise, koji su kičma naše privrede, na pravi način podržimo u trci za 21. vek“, istakao je Predrag Nikolić, direktor Sektora za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

Naša mreža, lokalnim privrednicima će biti predstavljena kao odličan alat koji može da im olakša i pomogne u procesu digitalizacije poslovanja. Ova aplikacija već sada okuplja više od 300 aktivnih članova,  a veliki uspeh za kratko vreme postigla je, jer je nastala kao odgovor na realne potrebe vlasnika malih i srednjih biznisa.

„Naša mreža je osmišljena kako bi kompanijama pomogla da šire posao i sklapaju nove poslovne saveze kroz funkcionalnosti poput digitalne nabavke, kao i da komuniciraju bez jezičkih barijera, na srpskom jeziku. Uz to Naša mreža svojim članovima potpuno besplatno na raspolaganje stavlja čitavu bazu osnovnih alata za svakodnevno vođenje posla, poput ugovora, prezentacija i obrazaca. Kao takva odličan je primer benefita koje nove tehnologije donose malim i srednjim preduzećima“,  istakla je Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište Vip mobile.

Zajednički biznis karavan Privredne komore Srbije i kompanije Vip mobile do kraja godine proći će kroz pet gradova u Srbiji. Prva stanica biće 22. oktobra u Kruševcu, naredna 24. oktobra u Somboru, zatim 29. oktobra u Valjevu, 6. novembra u Užicu i 7. novembra u Valjevu. Sve radionice biće potpuno besplatne za lokalne preduzetnike i organizovane u prostorijama regionalnih privrednih komora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here