Youtube/Jugoton Music
Toma Zdravković

Prvi taktovi starogradskih standarda orkestara iz okolnih kafana i graja radoznalh znatiželjnika koji su se u čudu mimoilazili s kostimiranim glumcima, nisu omeli ekipu filma “Toma” da nastavi snimanje, a gde drugo nego u Skadarliji, beogradskoj boemskoj četvrti.

Krajem jula 2020. godine počela je realizacija igranog filma “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca.

Snimanje filma i serije se obavlja uz mere zdravstvene zaštite i preporuke za bezbedno funkcionisanje filmskih produkcija tokom epidemije zarazne bolesti Covid-19.

Lisinčev i Bjelogrlićev film će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pevača Tome Zdravkovića (1938-1991), njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se kao likovi pojaviti mnogi poznati umetnici tog vremena: Silvana Aremnulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Ekipa Tanjuga posetila je danas restoran “Dva jelena” u Skadarliji gde će glumci oživeti nastup Tome Zdravkovića iz 1978 godine.

Glumac Milan Marić ima veoma zahtevan i odgovaran zadatak da oživi boemštinu Tome Zdravkovića jednog od najznačajnjih kantautora “srpskog soula” u koju je stalo mnogo sentimenta, tuge, strasti, zanosa, razočaranja…

– Ne smem da mislim o veličini umetnika kojeg igram u filmu. O tome sam razmišljao do trenutka kada je postalo jasno da ću igrati Tomu Zdravkovića. On je živeo u drugom vremenu koje nisam iskustveno osetio. U toj velikoj Jugoslaviji bilo je moguće da klinac iz sela pored Leskovca dosegne svoj san i postane velika zvezda pop scene – kazao je Marić.

Za njegovu generaciju boemština je predstavljala mit starijih generacija, ali u pripremama za film Marić je shvatio da nije bilo nimalo lako biti boem.

– Romantična priča o boemštini nije tačna. Biti boem podrazumevalo je veliku dozu autodestrukcije, ali i veliku žrtvu svih ljudi koji vas okružuju. Danas je vreme surovo i nema mesta za boeme”, kazao je Marić i dodao da se film bavi periodom od 32 godine života Tome Zdravkovića u koje je stalo četiri braka, dvoje dece, prevazilaženje tumora – kazao je Marić.

Milan Marić se na snimanju pojavio transformisan u Zdravkovića, a uz svesrdnu pomoć šminkerke Svetlane Gutić i kostimografa Borisa Čakširana.

Pored Marića u naslovnoj ulozi, ovoj ambicioznoj produkciji svoj glumački doprinos daju Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Olivera Bacić, Ivan Zekić, Denis Murić…

Na scenariju filma su radili Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović.

Direktor fotografije je Goran Volarević, a autor muzike je Željko Joksimović.

Dragan Bjelogrlić kaže da je teško raditi biografske filmove jer svako veruje da zna Tomu Zdravkovića, jer uživa u njegovim pesmama.

– Od početka smo se opredelili da pravimo našeg Tomu Zdravkovića iz činjenica i legendi o njegovom životu koje smo sakupili. Pored veze s Tomom i njegovim čudesnim opusom, publika će prepoznati i epohu Jugoslavije od pedesetih godina prošlog veka na ovamo. Drago mi je što će publika imati prilike da vidi to vreme i Tomu Zdravkovića u njemu – kazao je Bjelogrlić i dodao da mu je za vreme snimanja filma postalo jasno da je Toma pisao pesme iznikle iz sopstvenog životnog iskustva bez obzira da li su u pitanju bile ljubavi, tuge, razočarenja ili radosti…

Glumac Andrija Kuzmanović oživeće Dragana Dakovića – Drdu, Tominog menadžera, na velikom platnu.

On poručuje da se i danas s velikim zadovoljstvom slušaju pesme Tome Zdravkovića…

– On je genijalac kome se sve prašta. Živeo je za danas. Nije se obazirao na juče i nije mislio o budućnosti… Toma nas je voleo svojim pesmama, verovao u sebe i zato je besmrtan. Uživamo na snimanju ovog filma pokušavamo da uhvatimo tu kafansku atmosferu koja je obeležila vreme u kojem je stvarao Toma Zdravković – rekao je Kuzmanović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime