Blagoslov i orden za jubilej

0

Etno grupa Gora

Tim rečima je episkop srednjoevropski vladika Sergije blagosiljao dirigenta Ljiljanu Šurdilović i hor "Sv. Stefan Dečanski" za sav trud koji su pokazali za 20 godina postojanja. Na svečanom koncertu u berlinskom hramu Sveti Sava upriličenom u tu čast, on je Ljiljani uručio visoko odlikovanje Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Stefana Lazarevića "za delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njenim požrtvovanim i samopregornim radom na negovanju duhovne muzike", kako piše u obrazloženju.

 

Vladika Sergije uručuje orden Ljiljani Šurdilović

Gde je intonacija?

Bio je to trenutak i za podsećanja na amaterske početke crkvenog hora, o čemu je govorio otac Dragan Sekulić. On je ispričao jednu od brojnih anegdota sa proba. Kada je dirigent rekao da počnu intonaciju i podelio note, neko je zapitao "na kojoj strani može to da nađe"?!

Da je koncert bio izuzetan duhovni i muzički doživljaj potvrdili su mnogi prisutni te večeri. Mitropolit grčki Avgostinos, koji je zajedno s vladikom Jovanom iz Antiohijske crkve dobio priznanje od vladike Sergija, rekao je da je samo zbog hora došao iz Bona, jer mu nije prvi put da ih sluša. Violinistkinja Vera Saad, jedna od prvih četvoro članova hora, bila je oduševljena ogromnim napretkom koji je Ljiljana postigla. U šali je pitala Ljiljanu da li je u međuvremenu studirala dirigovanje.

 

Otac Veljko Gačić je naglasio radost zbog odluke "novog oca i duhovnika da baš ovim povodom dođe u Berlin". On je zatim predstavio "kolač koji su horisti ispekli tokom poslednjih skoro godinu dana", kako je rekao, "a čiji su sastojci ljubav, rad i požrtvovanje". Sve to je bilo moguće zahvaljujući velikodušnoj donaciji Nemca i poštovaoca hora dr Georga Gala, koji je finansirao troškove snimanja i štampanja 1.000 CD-ova, čija prodaja će pomoći dalji razvoj hora. Zahvalnost je upućena i tonskom producentu Tomasu Bengšu.

 

Hor je mnogo napredovao: Vera Saad u sredini, sa prijateljima

Počasni gosti

Zvanice na koncertu uz mitropolita Grčke crkve u Nemačkoj Avgustinosa i vladiku Antiohijske crkve Jovana bili su i Hana Hajkal, arhimandrit Antiohijske pravoslavne crkve, Hoze Antonios Sevilja, vazduhoplovni izaslanik u Ambasadi Španije u Nemačkoj, konzul Kosta Simonović iz Ambasade Srbije, otpravnik poslova Miodrag Mišić, vojni izaslanik Aleksandar Cera i zamenik vojnog atašea Saša Vasiljević, sa suprugama.

Ono što nije stigla da kaže na koncertu, Ljiljana Šurdilović je rekla kasnije u crkvenoj sali, gde je nastavljeno slavlje.

 

– Htela bih da zahvalim ocu Draganu, koji je imao poverenje da mogu da vodim hor pre 20 godina, ocu Veljku od koga sam puno naučila o duhovnoj muzici, kao i Radomiru Kolundžiću i Dušku Spasojeviću. Puno sam zahvalna i Vladimiru Milosavljeviću, osnivaču hora, koji nažalost nije mogao da dođe, ali nam je poželeo sve najbolje.

 

Ona je naglasila da su hor i crkva totalno promenili njen život.

– Moj lajtmotiv svih ovih godina bio je da ove kompozicije, koje su molitva Bogu, prenesem u srca i duše drugih da osete tu ljubav i toplinu Božju – kazala je Ljiljana.

Crkveni hor Serafimi, pod upravom Simeona Sekulića, pri hramu Svetog Vaznesenja na Tempelhofu, i etno-grupa Gora, Sandre Stupar pri hramu Svetog Save, svojim nastupima su samo obogatili ovo sjajno veče kulture i duha koje je završeno zajedničkim pevanjem kanona Evharistije.
 

Slavljenici: Hor Stefan Dečanski

Prošli ste buru

Vladika Sergije u nedelju je služio svečanu liturgiju, kojoj je prisustvovao veliki broj pravoslavnih Berlinaca željnih da ga vide i izraze svoje poštovanje.
– Draga braćo i sestre, hvala na ljubavi i pozivu, što ste pozvali mene najmanjeg među vama, ali po službi prvog među vama, da danas uzmem učešće u ovoj svetoj haristi. Harista je blagodarnost, da zablagodarimo Bogu i uzmemo žive vode s ovog izvora. Nemojte da dolazite na izvor, a da ne uzmete te žive vode, otići ćete gladni i žedni. Prošli ste buru, došli ste na čvrsto kopno. Biće još bura, Bog to dopušta da nas dovede k sebi, jer nije lako doći do Boga, jer sami sebi stvaramo teret i muku zato što želimo samo ovozemaljsko bogatstvo – bila je jevanđeljska poruka vladike u Berlinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here