Kosovo online
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput siistema ”Patriot” i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

– Ključ je da se otključaju ekonomske investicije u Ukrajini. To je posao broj jedan za Ukrajinu i Alijansu, ali to je samo deo poketa koji smo sastavili – rekao je Blinken u Vašingtonu na Samitu NATO-a.

On je rekao da ”u ovom trenutku” pošiljka borbenih aviona F-16 koji su obezbedile Danska i Holandija ide ka Ukrajini.

– Oni će već ovog leta leteti nad Ukrajinom – rekao je Blinken.

On je istakao da je za njega uspeh nezavisna i snažna Ukrajina, integrisana u NATO i Evropsku uniju, i ona koja ”stoji na svojim nogama i ekonomski i demokratski”.

– Ukrajina jeste na tom putu. Imamo obiman paket koji gradi most Ukrajine ka NATO-u – naveo je Blinken.

Sekretar je ocenio da je ekonomska putanja Ukrajine u ”kritičnom” stanju, pošto Ukrajina ima kapacitet za rad odbrambene industrije i za sebe i za druge, ali da ”fizičke investicije” moraju biti zaštićene.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.

4 COMMENTS

  1. Pa onda ce i nuklearne da lete za Njuijork i Vasington. Nemoj da prozivate nuklearni rat nemate pravo da zbog vasih prljavih interesa SAD a uvucete ceo svet u rat.
    Vi ste najveci zlo ovog sveta i zato ce vam se suditi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here