Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas da su predsednički izbori u Rusiji bili nedemokratski i da su održani u atmosferi, kako je naveo, “intenzivne represije nezavisnih glasova i zatvaranja, smrti ili izgnanstva gotovo sve prave političke opozicije”.

– Kremlj je sistematski marginalizovao grupe koje se zalažu za demokratske procese i vladavinu zakona, uključujući posmatrače izbora. Ruske vlasti su takođe odbile registraciju antiratnih kandidata za predsedničke izbore pod lažnim izgovorima i nisu pozvale Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ili bilo koju kredibilnu međunarodnu organizaciju, da posmatraju glasanje – naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Dodao je da ti potezi ilustruju “u kojoj meri je Kremlj svojim građanima uskratio transparentan i smislen demokratski proces”.

“U tom kontekstu, ovi izbori se mogu opisati samo kao nedemokratski”, poručio je američki državni sekretar.

Vladimir Putin je na predsedničkim izborima koji su održani od 15. do 17. marta osvojio 87,28 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci koje je saopštila ruska Centralna izborna komisija na osnovu 100 odsto obrađenih glasačkih listića.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Trumpu glasovi ukradeni, isto kao i Putinu koji je ili pozatvarao ili poubijao svoje politicke protivnike: u principu isto mu ga dodje. Samo nas Aca i nas MIle su posteno pobedili..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here