EPA/Lise Aserud
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri izjavio je da bi američki državni sekretar Entoni Blinken posetio Kosovo umesto Albanije, da se premijer Aljbin Kurti “ponašao kao građanin i održao reč”.

Haziri je rekao da je zabrana upotrebe dinara dovela do toga da Blinken poseti Albaniju, a ne Kosovo.

– Bila je dobra poseta, ali Priština je zaobiđena. U partnerstvu, čak i kada se kaže  – “ne”, ne opravdava se, ali se prihvata. Svedok sam, bilo je situacija u kojima smo rekli da je nešto naš stav, ali sada nedostaje pragmatizam – naveo je Haziri.

Uveren je da Blinken nije došao na Kosovo zbog Kurtija, ali i zbog predsednice Vjose Osmani.

– Zbog onoga što govori premijer, a delom i predsednica, stvorila bi se mogućnost da američki državni sekretar da novu dinamiku dijalogu. On ne dolazi ako dođe do zastoja ili nazadovanja. A, ovde govorimo o velikom zastoju – smatra Haziri.

On je ukazao i da je Kurti promenio svoje metode, ali ne i političke ciljeve.

Izneo je kritike na račun kosovskog premijera zbog toga kako se odnosi sa međunarodnim partnerima, koja je, kaže, prvobitno mislila da se Kurti promenio, ali da se pokazalo da nije tako.

Ocenio je i da je pitanje srpskog dinara već “izjednačeno” sa napadom u Banjskoj.

– Izgubili smo raspravu. Mi to nismo kapitalizovali, uradili smo ovo i izjednačili jedan dinar u opticaju sa nečim što je jako veliko, za šta Srbiji treba pripisati i krivicu zbog skrivanja terorista, a ne samo zbog finansiranja – rekao je Haziri.

1 COMMENT

  1. Blinken nije došao u Srbiju, pa zato nije svratio ni do Prištine – ne živite u zabludi !!! Zna Blinken da vi narušavate ljudska prava srpskom narodu, kao i što zna da je OVK bila teroristička organizacija !!! Bio Kurti, Osmani, Tači, Hoti…dok ne shvatite da je KiM srpska zemlja i da Srbi neće otići imaćete problem sa realnošću !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here