EPA/JEON HEON-KYUN
Entoni Blinken

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ponovo je potvrdio američku podršku dijalogu Srbije i Kosova, koji vodi Evropska unija.

Na pitanje tog medija o poruci državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Prištini i Beogradu, s obzirom da se brzo približava 31. oktobar, krajnji rok za preregistraciju srpskih tablica na RKS, koji je postavila kosovska vlada, Prajs je rekao da je poruka Stejt departmenta dosledna.

– Naša poruka o ovome je dosledna. U potpunosti podržavamo dijalog koji vodi EU. Zato je zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar bio u Prištini i Beogradu, da podrži ovaj proces. Kao što znate, i sam sekretar je takođe bio duboko angažovan na tome. Razgovarao je i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim premijerom Kurtijem ranije ovog meseca, 11. oktobra. On je istakao našu podršku dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Pozvao je na nastavak konstruktivnog angažmana kako bi se osigurali mir i stabilnost širom regiona – rekao je Prajs.

Prema njegovim rečima, kako vreme odmiče da Priština i Beograd premoste neke značajne razlike, još uvek postoji nada da se sporazum može da bude postignut.

– Nastavićemo da podržavamo taj dijalog sa EU. Nastavićemo da budemo partner i Kosovu i Srbiji u nadi da će u narednim danima moći da reše ovaj spor mirnim putem – rekao je Prajs.

1 COMMENT

  1. Па како да се спор реши мирним путем када Курти почне да отима возила Србима ??? Јасно је да су му представници квинте дали зелено светло да то ради…а званично дају лицемерне изјаве “да обе стране раде на миру”…Не господине Блинкен доста је! Тзв Косово је окупирана територија противно одлуци СБ и било какве одлуке које доносе сарадници окупатора немају никакву правну вредност – Срби ће се борити за своја права !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here