EPA
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

SAD su pozvale Tursku i druge partnere da odustanu od kupovine ruske vojne tehnike, uključujući sisteme S-400, naglasivši da se ti ugovori mogu naći pod američkim sankcijama, saopštio je američki Državni sekretar Entoni Blinken tokom onlajn-diskusije sa novinarima.

– Vrlo je važno za ubuduće da Turska i svi saveznici i svi američki saveznici i partneri izbegavaju dalju kupovinu ruskog naoružanja, uključujući dodatne sisteme S-400, što Rusiji donosi prihode, pristup i uticaj. Bilo kakve značajne transakcije sa ruskim vojnim organizacijama mogu se naći pod dejstvom zakona CAATSA. I to odvojeno i kao dopuna već uvedenim sankcijama – rekao je Blinken.

Krajem prošle godine Vašington je uveo sankcije Sekretarijatu za vojnu industriju Turske zbog kupovine ruskih sistema S-400. Prema rečima Majka Pompea koji se nalazio na čelu Stejt departmenta, uvođenje ograničenja šalje se „jasan signal“ da SAD nameravaju u punoj meri da realizuju tačku 213 zakona „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime