EPA

 Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je danas referendume o pripajanju u ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom i rekao da oni nisu ništa drugo nego “otimanje teritorije”.

– Ta parodija od referenduma koje je Kremlj organizovao nisu ništa drugo nego bezuspešan pokušaj prikrivanja nečeg što nije ni manje ni više nego još jedan pokušaj da se otme ukrajinska teritorija – rekao je Blinken u saopštenju.

– Da budemo jasni, rezultate je namestila Rusija i oni ne odražavaju volju ukrajinskog naroda – rekao je Blinken.

Američka osuda referenduma nije nova ali je Blinken ovo rekao u vreme kada ruski predsednik Vladimir Putin namerava sutra u Moskvi da formalizuje rusko pripajanje četiri ukrajinske oblasti gde su održani referendumi, koje je osudio Kijev i njegovi zapadni saveznici.

Kremlj će sutra u podne održati ceremoniju na kojoj će zvanično biti pripojene ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao i Herson i Zaporožje, najavio je portparol Dmitrij Peskov. Blinken je ponovio da SAD neće nikad priznati pripajanje teritorija, govoreći o “nelegitimnim referendumima kojim se krši međunarodno pravo i koji idu protiv svetskog mira i bezbednosti”.

SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko je potrebno, zaključio je on.

7 COMMENTS

  1. Ne otima Rusija tudu teritoriju kao vi ameri, Rusija uzima ono sto je njeno i njenog naroda. Ukrajina se vraca svojoj kuci i Majci Rusiji.

  2. rusi su vratili pre sto je njihovo bilo i vraceno je a vi ste otimaci srpsku teritoriju bombama

  3. Ако на КиМ није било референдума, а Блинкен признаје тзв Косово, онда је НАТО окупатор, а Курти је сарадник окупатора. Добро, јасно је да је овај човек лицемер. Али је питање какав ће му бити став после референдума у Каталонији, Шкодској, Тексасу…гледајте у следећој епизоди серије “Пад владара из Холивуда”!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here