Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetiće Vijetnam sledeće nedelje, kao deo napora Vašingtona da ove godine podigne diplomatske odnose sa Hanojem na viši nivo, saopštio senator Džef Merkli na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Blinkenova poseta, koja još nije zvanično najavljena iz Stejt departmenta, dolazi nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden prošle nedelje telefonom razgovarao sa šefom vladajuće Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Trongom.

„Sledeće nedelje će ovde boraviti državni sekretar“, saopštio je senator Merkli novinarima tokom posete Vijetnamu jedne delegacije američkog Kongresa koja ima za cilj jačanje odnosa sa Hanojem.

Očekuje se da će Blinken posetiti Vijetnam, verovatno naredne subote, pre nego što se uputi na sastanak ministara inostranih poslova zemalja Grupe sedam (G7) u Japanu 16. i 18. aprila. Bajden i Trong su se složili da ojačaju veze, prema izjavama obe strane posle njihovog razgovora, ali se nije pominjala formalno unapređivanje odnosa, a broji analitičari smatraju da bi tako nešto moglo da izazove tenzije sa Kinom, prenosi Rojters.

Iako najveće izvozno tržište Vijetnama, SAD su trenutno rangirane kao treći diplomatski partner Hanoja, iza Kine, Rusije, Indije i Južne Koreje, koje se najviše pozicioniraju. Za njima slede države EU i Japan, kojima Vašington želi da se pridruži, navodi britanska agencija.

2 COMMENTS

  1. Што сада.Заљевали сте их напалмом,хемијским бомбардовањем и свиме што сте имали и сад… дипломатски односи.Можда страх од Кине , Русије….страх , страх…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here