Tanjug/AP
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken i njegove kolege iz Južne Koreje i Japana izrazili su “ozbiljnu zabrinutost” zbog razgovora o vojnoj saradnji između Rusije i Severne Koreje, uključujući moguću trgovinu oružjem, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje.

Blinken i ministri spoljih poslova Južne Koreje Park Jin i Japana Joko Kamikava saglasili su se tokom kratkog jučerašnjeg sastanka da odlučno odgovore na sve aktivnosti koje ugrožavaju regionalnu bezbednost i krše odredbe rezolucije Saveta bezbednosti UN, navedeno je u saopštenju ministarstva u Seulu, prenosi Rojters.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un boravio je prošle nedelje u šestodnevnoj poseti Rusiji tokom koje je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o vojnoj saradnji dve zemlje.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost tvrdeći da je cilj rusko-severnokorejskog samita bio da se obezbedi severnokorejska municija za potrebe ruske operacije u Ukrajini.

Prema rečima predsednika Južne Koreje Jun Suk Jela, pomoć Rusije u unapređenju severnokorejskih programa naoružanja i uzvratnu vojnu pomoć Pjongjanga za potrebe ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zvanični Seul i njegovi saveznici smatrali bi za “direktnu provokaciju”.

2 COMMENTS

  1. Ma kako to provokacija a vi svi gradovi što šaljete sve i svašta ukraini nije provokacija. Kakvi su to gradovi Amerikanci, oni mogu svuda da zaviruju njušku, a kad neko priča sneki što njima ne odgovara onda je to provokacija. Japanci i Južno Koreja ci ližu dube Amerikancima, šljam

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here