Tanjug/AP
Entoni Blinken

Ekspert za međunarodne odnose Ardijan Štuni tvrdi da je bezbednosna situacija na Kosovu usko povezana sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Albaniji.

Štuni je rekao da se Blinkenova poseta Tirani odvija u kontekstu globalnih izazova, ali i regionalnih.

Istakao je da Sjedinjene Države smatraju Albaniju ključnim i veoma važnim partnerom za regionalnu stabilnost i saveznikom kada je u pitanju suočavanje sa globalnim izazovima.

– Albanija je igrala odlučujuću ulogu u Savetu bezbednosti kada je bila na poziciji privremene članice Saveta bezbednosti 2023. godine, gde je istovremeno bila i sudomaćin sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo su veoma turbulentna vremena i ona je pokazala svoju poziciju hrabrog, sposobnog i prilično pouzdanog saveznika Sjedinjenih Država. I mislim da je ovo priznanje i čestitke za veoma dobar posao, obavljen na miran način, kao i za rezultate koji su veoma vidljivi u međunarodnoj areni za jednu malu zemlju sa malim kapacitetima kao što je Albanija. Čestitam za veoma važnu ulogu koju je odigrala Albanija. Postoje i izazovi koji su pred Albanijom i to ne samo globalni. Pokušaji destabilizacije na severu Kosova i šire. Albanija ima važnu ulogu za regionalnu stabilnost – rekao je on.

Štuni je dodao da je ključni prioritet SAD u Albaniji bezbednost zemlje, kao i jačanje demokratskih institucija i pravosuđa, što prema njegovim rečima može biti deo razgovora koji će se voditi u Tirani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here