V. Stokić
Autorka dr Jelena Bondareva

Knjiga dr Jelene Bondareve “Aleksandar Prvi Karađorđević – pravoslavni kralj Jugoslavije” promovisana je u Ruskom domu u Beogradu. Koristeći nove izvore i arhivsku dokumentaciju, autorka knjige predstavila je svoje viđenje biografije osnivača Jugoslavije, čijim je zalaganjem otvoren i Ruski dom.

Promociju ovog dela organizovali su Ruski dom i Balkanski centar evropskih studija, a na njoj su govorili, pored autorke, dr Natalija Naročnicka, predsednica Fondacije Istorijska perspektiva, protojerej Vitalij Tarasjev (starešina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji), Žak Ogar, francuski pukovnik, zaslužan za odbranu manastira Devič na Kosovu, dr Eduard Juson sa Univerziteta Sorbona u Parizu i dr Aleksej Timofejev, profesor Univerziteta u Beogradu.

Pomagao ruske emigrante

Na promocije se autorka knjige prisutnima obratila na odličnom srpskom jeziku:

– Posle Oktobarske revolucije, Rusija je isključena s liste zemalja pobednica, što je, zapravo, i bio smisao ovog prevrata. Možda je jedini pozitivan rezultat Prvog svetskog rata za nas bilo stvaranje nove države na Balkanu – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nikolaj II je težio stvaranju stabilnog državnog entiteta na Balkanu, potpuno suverenog i prijateljskog prema Rusiji. O tome svedoče dokumenti kad se kaže da je ruski car tvorac Kraljevine Južnih Slovena, to nije samo zvučna fraza. Takođe je lično učestvovao u preseljavanju srpskih izbeglica, posebno dece, u Rusiju.

Kralj Aleksandar I lično je pokroviteljstvovao nad ruskim emigrantima. Oni su njemu videli pravoslavnog monarha, a on je odlično poznavao Ruse, jer je princ Aleksandar studirao na carskoj pravnoj školi.

Kralj Aleksandar i njegova porodica su veoma dobro poznavali rusko društvo i događaje u Rusiji. Poznate su njegove reči: “Nije dovoljno dati Rusu hranu i sklonište – ako Rus nema svoje pozorište, svoje knjige, svoje novine, to neće biti ruski, Rusi ne mogu da žive bez ovoga!”

Učesnici na promociji knjige

Ujedinitelj na čelu trojne države

– Kralj Aleksandar je Ruse često nazivao “mojim četvrtim Slovenima”. Jugoslavija je bila trojna država Srba, Hrvata i Slovenaca, ali se mora reći da je svaki od ovih slovenskih naroda različito tumačio svoje mesto i ulogu u novoj državi. Srbi, nosioci državne ideje, Jugoslaviju su doživljavali kao nastavak istorijske tradicije srednjovekovne države. Hrvati i Slovenci, koji nisu imali svoju državnost, već su uvek bili deo neke druge državne celine, osećali su se potpuno isto u novoj državi, iako je njeno ime glasilo: “Srbi, Hrvati i Slovenci.” Upravo zbog ovih centrifugalnih faktora već socijalistička federacija, koja je posle 1945. zamenila Kraljevinu Jugoslaviju, nije mogla da opstane 90-ih godina dvadesetog veka – s jedne strane, na delu su bila duboko ukorenjena separatistička osećanja, a s druge su zvučale druge, trome “komunističke mantre”, koje nisu mogle da posluže kao državne obveznice – rekla je Jelena Bondareva.

Uskoro kod nas

Treba istaći da je ovo prva, veoma obimna biografija (500 strana) Aleksandra Prvog Karađorđevića Ujedinitelja na ruskom jeziku. Čak ni u Srbiji nema slične knjige koju je napisao neki domaći stručnjak. Knjigu će do predstojećeg Sajma knjiga objaviti izdavačka kuća Informatika.

Ruski dom

Ruski dom (Ruski centar za nauku i kulturu, sagrađen 1933) se nalazi u centru Beograda i bavi se promocijom ruskog jezika i kulture. Nastao je na inicijativu ruskih emigranata koji su utočište našli u Kraljevini SHS posle Oktobarske revolucije u Rusiji. Podršku ovoj ideji su dali kralj Aleksandar I Karađorđević, patrijarh srpski Varnava, akademik Aleksandar Belić i drugi vodeći državni i društveni srpski stvaraoci. Otvoren je kao kulturni centar 9. aprila 1933. godine, au okviru doma je u junu 1936. otvoren Muzej cara Nikole Drugog. Nakon Drugog svetskog rata Vlada Jugoslavije je zgradu predala Sovjetskom Savezu gde je bio smešten Dom sovjetske kulture (od 1994. godine – Ruski centar za nauku i kulturu).

Ruski dom raspolaže izložbenim materijalom, filmskim fondom, knjigama, a organizuje različite festivale, konferencije i druge kulturne događaje.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Maki, šta ti hoćeš ? Rusia oduvek predstavlja ogromni deo Evrope. A evropska slava ne bi ni postojala bez ruske nauke i umetnosti. Slava Rusiji i Evropi !

  3. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here