EPA-EFE/ABIR SULTAN
Grad Lod posle bombardovanja

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su bombardovale dom najvišeg operativca Hamasa Salaha Dahmana koji je, kako navode, koristio tu kuću kako bi skladištio oružje za tu organizaciju.

Vojska je objavila snimke napada, na kojima se vidi kako raketa pada na zgradu u gusto naseljenom kvartu, što je izazvalo veliku eksploziju, prenosi Tajms of Izrael navodeći da je uzrok eksplozije verovatno municija koja se nalazila unutra.

Stanovnicima oblasti uz granicu sa Pojasom Gaze naloženo je da odu u skloništa i zaštićene oblasti posle napada.

Jake policijske snage u gradovima sa mešovitim stanovništvom

Izrael je naredio raspoređivanje jakih policijskih snaga u gradovima sa mešovitim jevrejskim i arapskim stanovništvom. Taj potez usledio je nekoliko sati nakon proglašenja vanrednog stanja u Lodu, gde su, kako se navodi, Arapi zapalili tri sinagoge, prodavnice, desetine automobila.

Uvođenje vanrednih ovlašćenja podrazumeva da policija može da zatvori neko područje grada, uđe u bilo koje mesto radi izvršavanja svojih dužnosti i upotrebi “razumnu silu” da bi primorala civile da se povinuju naređenjima.

Neki stanovnici Loda rekli su da im je u domovima isključena struja i da su im molotovljevi kokteli bačeni kroz prozore.

Gradonačelnik Loda Iair Revivo rekao je da su napadnuti i gradska kuća i lokalni muzej. Situaciju je uporedio sa pogromom nacista iz Kristalne noći 1938. godine.

“Građanski rat je izbio”, rekao je Revivo dodajući da žali što su propale decenije napora da se uspostavi suživot.

Tokom granatiranja grada Loda poginuli su otac i ćerka koji su bili u automobilu. Oboje su izraelski Arapi.

Izraelska vojska navodi da su palestinski militanti od ponedeljka, kada su sukobi eskalirali, ispalili oko 1.000 raketa na pozicije u Izraelu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here