T. Ostojić
Zajednička fotografija svih grupa Drine

Mnogobrojni posetioci koji su uživali u narodnim igrama i tradicionalnim narodnim nošnjama, slažu se u oceni da je folklorni klub Drina iz Brizbejna organizovao odlično druženje u subotu 22. oktobra u Srpskom centru u Vilavongu.

Te večeri u najvećem srpskom domu u glavnom gradu Kvinslenda nastupile su četiri grupe Drine, kao i brojni gosti, koji su uveličali proslavu četiri godine postojanja ovog ansambla.

– Nastupili su Morava iz Brizbejna, Kosovski božuri, KZD Mlado srce i Dunav – Srpska kulturna akademija iz Gold Kousta. Naravno, i mi kao domaćini – kaže za “Vesti“ Daria Koščica, koreograf i osnivač Drine.

Morava iz Brizbejna
Morava iz Brizbejna – drugi ansambl
Kosovski božuri – mala grupa
KUD Malo srce

Drina je za četiri godine narasla toliko da danas ima četiri folklorne grupe.

– U poslednja dva meseca smo formirali četvrtu grupu. Zovu se Mališani, imaju od četiri do šest godina, i imali su prvi nastup sa Folklornim zabavištem. Mala grupa se predstavila igrama iz Srbije, dok je srednja grupa odigrala Igre iz Šumadije i Levča. Najstarija grupa se predstavila s četiri spleta igara, igrama iz Leskovca, Bujanovca, Studenice, Užičkim kolom i Čačkom. Uspeli smo za svega šest nedelja priprema da se predstavimo novim koreografijama – radosno priča naša sagovornica.

Mališani – najmlađa grupa Drine
Volonteri Drine i Srpskog centra

Ovo veče je bila prilika i da se igračima dodele godišnji trofeji, a nakon toga je usledio program koji je trajao od šest sati po podne, do devet sati uveče.

Zajednički nastup male grupe i mališana Drine
Trofeji za učesnike

– Gosti su se predstavili s grupama različitog uzrasta, a program je trajao tri sata i baš smo se razigrali. Imali smo punu salu, preko 400 ljudi i bila je sjajna atmosfera. Sve je bilo odlično, svi su bili zadovoljni, mi smo blistali, a čula sam izuzetno lepe komentare. Gostima je bilo super, bilo je veselo, svi su igrali zajedno, i otišli kućama su sa sjajnim utiscima – zadovoljno će Daria, uz napomenu da se tokom cele večeri osetila ljubav prema igri i pesmi.

Mališani Drine igraju folklorno zabavište

Koreograf Drine kaže da bi teško bilo da se sve organizuje bez vrednih volontera, te da se posebna zahvalnost duguje upravo njima.

Jovana, Maja, Staša i Mila iz male grupe Drine

Nakon folklornog programa usledila je žurka, uz živu muziku benda DND i odličnu večeru, na radost svih prisutnih.

Aleksandra, Luka i Maša iz prvog sastava Drine
Lana i Mia iz male grupe Drine
Deca iz male grupe Drine

U planu folklorni festival

Prema rečima Darije Kočice, ovo je bio poslednji nastup Drine za ovu godinu.

– Treniraćemo do decembra, a nakon toga imamo mali odmor, pa u novoj godini krećemo ponovo. Zaista se radujemo što možemo ponovo da putujemo, tako da se nadamo gostovanjima u Melburnu i Adelajdu. Planiramo i Đuđevdanski uranak sledeće godine u Srpskom centru u Vilavongu, a nameravamo i da organizujemo folklorni festival. Istina, to su za sad samo planovi, videćemo šta će se od toga ostvariti – kaže Daria.

Zajedničko kolo na kraju večeri
Srpska kulturna akademija Gold Koust

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here