EPA/Drago Vejnovic
Zajedno u svim iskušenjima: Milovanović sa Ratkom Mladićem

U 76. godini posle duže bolesti u sredu je u Banjaluci preminuo general-pukovnik Manojlo Milovanović, ratni načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i zamenik komandanta Glavnog štaba VRS, a posle rata i ministar odbrane i senator Srpske.

General Milovanović biće sahranjen danas u 13 časova na Gradskom groblju u Banjaluci uz najviše državne i vojne počasti, a prethodno će se od njega oprostiti nekadašnji saborci, ali i kompletan državni vrh Srpske na komemoraciji u Banskim dvorima.

Sagovornici “Vesti”, nekadašnji članovi Glavnog štaba VRS, tvrde da je Milovanović bio general “znanja, hrabrosti i smirenosti”, koji se isticao briljantnim uspesima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

General Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije RS, a tokom rata komandant zaštitnog puka GSS VRS, kaže da general Milovanović ima ogromne zasluge u organizaciji VRS, kao i u njenoj disciplini i radu.

– Milovanović je bio drugi čovek VRS. On je često nepravedno bio u senci prvog, generala Mladića, ali ni po čemu nije manje zaslužan za sve što je VRS uradila za stvaranje Republike Srspke i za slobodu našeg naroda na ovim prostorima. Bio mi je i pretpostavljeni starešina, ali i više od prijatelja. Naš odnos je bio, van posla, odnos oca i sina. Mnogo smo se voleli, poštovali i uvažavali. Izuzetan vojni strateg i čovek koji je zaslužio najveće poštovanje – ističe general Savšić.

General Petar Škrbić, ratni pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS za organizaciju mobilizacije i personalne poslove, ističe da će istorija zapamtiti generala Milovanovića po borbenim aktivnostima kojima je rukovodio i u kojima je neposredno učestvovao, ali i kao generala kog su karakterisali znanje, hrabrost i smirenost.

– Među najznačajnijim operacijama kojima je i lično rukovodio je “Štit 94”. Iz tog perioda je i anegdota koju nam je kasnije ispričao. Naime, VRS je došla pred Bihać, a onda je general Ratko Mladić naredio da se uđe u grad, a predsednik RS Radovan Karadžić da se to ne učini. On ih je pozvao i rekao da se dogovore, a onda da ga izveste šta su odlučili. Na kraju VRS nije zauzela Bihać, jer je na to uticao bivši predsednik SAD Džimi Karter – otkriva Škrbić.

Ovaj general tvrdi i da je Milovanović do kraja bio odan generalu Mladiću.

– Ispričao mi je da mu je 1993. godine nuđeno da preuzme dužnost od generala Mladića, ali je to odbio. Kada je dve godine kasnije, u avgustu 1995. Karadžić smenio i njega i Mladića, znali su da bi on ponovo odbio takav predlog, jer je ceo Glavni štab stao iza njih dvojice – naglašava general Škrbić.

I general Savo Sokanović, načelnik odeljenja za moral i verske poslove u Glavnom štabu VRS, generala Milovanovića opisuje kao oficira blistave karijere, koji će ostati upamćen kao vrhunski general, strateg vredan poštovanja, vanserijski organizator štabnog rada i borbenih dejstava.

– General Milovanović će ostati upamćen kao vojskovođa rame uz rame sa sjajnim srpskim vojskovođama iz naše istorije i kao oficir koji je imao roditeljski odnos prema potčinjenima i vojnicima. Reč je čoveku koji je dao veliki doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvaranju RS – ističe general Sokanović.

On posebno ističe da je u Glavnom štabu važio za generala koji je bio sposoban da se nosi sa problemima, posebno u kritičnim ili ugroženim zonama ratnih dejstava.

– Kao primer njegovih briljantnih akcija izdvajam operacije “Treskavica” u suzbijanju pokušaja neprijateljskih ofanziva na teritoriji od Treskavice do Igmana i Bjelašnice, a zatim i borbena dejstva u odbrani položaja VRS u okolini Sarajeva, kao i na bihaćkom i grahovsko-glamočkom ratištu – zaključuje general Sokanović.

General Manojlo Milovanović iza sebe je ostavio suprugu, sina, ćerku i unučad, kojima se poslednjih godina potpuno posvetio.

Zadužio RS i srpski narod

Telegrame saučešća porodici uputio je kompletan vrh Republike Srpske na čelu sa predsednicom Željkom Cvijanović, koja je navela da će general Milovanović ostati upamćen kao “hrabar i častan general, iskreni rodoljub koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima stvaranja Republike Srpske.”

“Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za porodicu i prijatelje, ali i za srpski narod”, piše u njenom telegramu.

Predsednik vlade RS Radovan Višković u telegramu saučešća naveo je da je Milovanović svojom hrabrošću i požrtvovanjem dao “nemerljiv doprinos za slobodu svog naroda i stvaranje RS”.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je smrt general-pukovnika Milovanovića veliki gubitak ne samo za njegovu porodicu i prijatelje, nego i za ceo srpski narod.