Blizanci pristali na DNK analizu

0

 

Blizanci Dragan P. i Zoran P. koji žive u Gracu u Austriji, a za koje Dragica i Goran Plauc, Tuzlaci s nemačkom adresom, sumnjaju da su njihovi sinovi za koje im je 1993. godine u tuzlanskoj bolnici, nekoliko sati nakon rođenja, rečeno da su umrli, pristali su na DNK analizu.
Ovo je sarajevskom "Dnevnom avazu" potvrdila Dragica Plauc, koja nije mogla da govori o proceduri koja treba da usledi. Ona i muž nedavno su saznali da u Austriji žive blizanci približno istih godina kao njihovi sinovi te s istim imenima pod kojima su njihova deca zavedena u Matičnom uredu u Tuzli.
– Samo mogu reći da su deca pristala na DNK analizu, spremamo se za Austriju. Nadam se da ću naći svoje sinove i okončati patnje – rekla je "Avazu" Dragica.
Ona je naglasila je da su u ovakvom razvoju događaja učestvovali i čitaoci sarajevskog dnevnika iz Graca koji su im ponudili pomoć. U iščekivanju susreta, Dragica ističe da je još mnogo pitanja bez odgovora.

Traže ih nekoliko godina

Sumnje da su im deca živa kod bračnog para Plauc, koji se ubrzo nakon tragedije odselio u Nemačku, javile su se pre nekoliko godina, prilikom posete Tuzli. Tada su čuli da postoji mogućnost da su im sinovi živi i da su prodati.
– Poslednji put sam ih videla nakon porođaja, kada sam ih podojila, tada je s njima sve bilo u redu. Nekoliko sati kasnije rečeno mi je da su mrtvi – seća se Dragica.

– Zinaida Selimović i Snežana Pejić upisale su moju decu u matičnu knjigu u Tuzli i one moraju reći ko im je rekao da upišu moju decu pod tim imenima, jer ni muž ni ja to nismo uradili – kaže Dragica.
Međutim, matičarka Zinaida Selimović tvrdi da ona jeste upisala blizance pod prezimenom Planc i da je došlo je do greške pri upisu prezimena u bolnici, ali ističe da imena nije upisala.
– Imena su naknadno stigla iz Kliničkog centra na potvrdi o smrti i njih je naknadno u knjigu rođenih upisala matičarka koja je vodila evidenciju u knjizi umrlih – kazala je Selimović, pojašnjavajući da je u ratno vreme bilo uobičajeno da bolnica daje imena novorođenčadi.
S druge strane, u UKC Tuzla negirali su da je njihovo osoblje ikada davalo imena deci rođenoj u toj ustanovi, a navode i da su tela beba predali 10. avgusta 1993. godine preduzeću Pogrebne usluge, današnjem Komemorativnom centru.
Iako je bračnom paru Plauc prošle godine u Tuzli rečeno da su deca sahranjena na tuzlanskom groblju Borić, u odgovoru koji je "Avaz" dobio od Komemorativnog centra sada se navodi da su ukopani na dečjem groblju Trnovac u Tuzli. Dragica Plauc kaže da su i oni dobili takvu informaciju, ali im nisu pokazali grobove.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here